2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Húsz borzalmas járvány az emberiség történelméből

2020. március 27. 19:48 Múlt-kor

A különféle ragályos betegségek az ősidők óta jelentenek veszélyt az emberi populációkra, és gyakran súlyos járványok formájában gyakorolnak óriási negatív hatást a közösségekre. Minden történelmi korról elmondható, hogy megvan a maga nagy járványa.

Őskori járvány Kínában, Kr. e. 3000 körül

Nagyjából 5000 éve valamilyen betegség kiirtott egy teljes falut a mai Kínában. Az áldozatok holttesteit egy házban halmozták fel, amelyet aztán felgyújtottak. Semmilyen korosztály nem jelentett kivételt: gyermekek, kamaszok, felnőttek és idősek maradványait is megtalálták a helyszínen.

A régészeti lelőhely mai neve Hamin Mangha, és egész Északkelet-Kína egyik legjobb állapotban megőrződött őskori helyszínének számít.

A régészeti és antropológiai vizsgálatok arra utalnak, a járvány elég gyorsan söpört végig a lakosokon ahhoz, hogy ne hagyjon időt a megszokott temetkezési formákra, és a falu helyszínére később sem költöztek vissza az emberek.

Hamin Mangha felfedezése előtt egy másik térségbeli helyen, Miaozigounál is egy hasonló véget ért falu maradványaira bukkantak a régészek. Ez arra utalhat, hogy a teljes térségen végigsöpört a rejtélyes betegség öt évezrede.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Karthágói Szent Ciprián (kép forrása: WIkimedia Commons)A Reagan-kormány tétlensége ellen tüntetők az Egyesült Államokban 1987-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)A tömegsír Hamin Manghánál (kép forrása: sott.net)Kép forrása: Wikimedia CommonsI. Justinianus (kép forrása: Wikimedia Commons)A halál angyala kopogtat egy római ház ajtaján a járvány idején egy kora újkori allegorikus rajzon (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: Wikimedia CommonsKép forrása: Wikimedia CommonsKolumbusz partra szállása Hispaniola szigetén (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: Wikimedia CommonsKép forrása: Wikimedia CommonsNagy Katalin 1770 körül (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: nlm.nih.govKarikatúra 1891-ből, a járvány után (kép forrása: Wikimedia Commons)Fényképes illusztráció egy korabeli gyermekorvosi könyvből (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: Wikimedia Commons)Betegek Svédországban, 1957. (kép forrása: Wikimedia Commons)A mexikói hadsereg védőmaszkokat osztogat, 2009. (kép forrása: Wikimedia Commons)Libériai rendőrök egy karanténövezet határán 2014. augusztus 20-án (kép forrása: voanews.com)Kép forrása: health.mil

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár