2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

10 híres ember, aki túlélte az 1918-as spanyolnáthát

2020. március 18. 18:26 Múlt-kor

Az 1918-as járvány a világ minden lakott kontinensére eljutott. A vírus a spanyolnátha nevet kapta, mert az első világháborúban semleges Spanyolországban tudósítottak legelőször a járványról és annak pusztító hatásáról. A hadviselő országokban akkoriban egy gyilkos, gyorsan terjedő vírusról tájékoztatni pánikkeltésnek bizonyult. Büntetendő cselekménynek minősült az Egyesült Államokban is, ahol bármilyen kijelentés, amely negatívan befolyásolhatta az ország háborús teljesítményét, a bűncselekmény kategóriájába tartozott. Az ottani sajtó bár aggasztó híreket kapott a vírussal kapcsolatban, a járvány kezdetén hallgatott. A kór végül iszonyatos pusztítást hagyott maga után, a világon több mint 50 millió emberéletet követelt. A most következő hírességek mind szerencsés túlélői a pandémiának.

Walt Disney

„Disney csodálatos világa” nem volt annyira csodálatos, amikor az ifjú Walt az influenzavírussal harcolt. Még javában tombolt az első világháború, amikor a 17 éves, hazafias láztól és kalandvágytól fűtött Walt Disney legjobb cimborájával egyetemben a hadsereg toborzóirodája felé vette az irányt. A haditengerészet azonban visszautasította Walt barátját, ezért hogy együtt éljék át a háború teremtette európai kalandot, 1918 szeptemberében mindkét barát felvételre jelentkezett az Amerikai Vöröskeresztnél. Disneyt hamarosan a szervezet chicagói kiképzőközpontjába rendelték, ahol elkapta a spanyolnáthát. Az ifjúnak haza kellett térnie és anyja féltő gondoskodása alatt decemberre kigyógyult a kórból.

A háborúnak vége lett mire Disney francia földre léphetett, mint a Vöröskereszt ambuláns sofőrje, ám az ifjú így is elég borzalmat látott és sok tapasztalatot gyűjtött a háború okozta sebekről és szenvedésről. Ezek az élmények meghatározóak voltak számára és hozzásegítették ahhoz, hogy érett felnőtté váljon és otthon felelősségteljes munkába fogjon. Hazatérése után tíz évvel Disney és Ub Iwerks megalkotta Mickey egeret, amely amerikaiak millióinak vált kedvencévé, majd az óceánon átlépve meghódította Európát és a világot.

Walt Disney rajz-, játék- és rövidfilmjei 1932 és 1968 között 32 Oscar-díjat szereztek. Bár Walt Disney 1966. december 15-én eltávozott az árnyékvilágból, történetei és figurái tovább élnek egy általa felépített és ma is virágzó Disney-birodalomban, amelynek „palotáit”, a Disney vidámparkokat Kaliforniától kezdve Franciaországon át egészen Japánig átlagosan 20 millió ember keresi fel évente.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Hindenburg, II. Vilmos császár és Ludendorff

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár