2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

 
Keresett szó   
Címke szerint
Dátum és között
Keresési feltételek:
Címke: Múlt-kor magazin 2020/­tél
14 találat
[1]

Zsófia főhercegné és Sisi

[2020.11.03. 16:56] Történelmi Magazin

A hírhedten magyargyűlölő Zsófia nagy ambícióval és akaraterővel rendelkezett. Valójában ő volt az, aki igazán alkalmas lett volna a császárnéi szerepre, hiszen jól bele tudott simulni a Habsburg-udvar szellemiségébe, és tökéletesen alkalmazkodott az ottani előírásokhoz. Világéletében nagyon fegyelmezett ember volt. Ellenben Erzsébet – a magyarok által is közkedvelt Sisi – szinte mindenben ellentéte volt anyósának. Nehezen viselte az etikett kötelmeit, ahol és ahogy tehette, kinyilvánította szabadságvágyát: gyakorta meneküléssel felérő utazásokat tett, számos jelét adta a magyarok iránti látványos és őszinte szimpátiájának. Mindezekkel pedig rendre kiváltotta a főhercegné nemtetszését, haragját. 

[2]

Mátyás király anyja és feleségei

[2020.11.03. 16:52] Történelmi Magazin

Hunyadi Mátyás minden kétséget kizáróan a középkori magyar történelem egyik legfontosabb személyisége volt, nem véletlenül emelte ki és emeli ki napjainkban is az utókor a koronás uralkodók sorából. A nagy törökverő utódjának életében kiemelkedő szerepet játszott az édesanyja, Szilágyi Erzsébet, aki sokat tett azért, hogy férje és idősebbik fia halála után ő kerüljön a trónra. Második feleségének, Aragóniai Beatrixnak pedig elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy felismertette a királlyal a humanista műveltség gyakorlati hasznát. De vajon hogyan viszonyult egymáshoz az anyóssá váló anyakirályné és a menye?

[3]

Özvegysorsok a XVIII. században

[2020.11.03. 16:16] Történelmi Magazin

Egészen a közelmúltig az élet természetes rendjének az számított, hogy a férfi és a nő kapcsolata a házasságkötéssel teljesedik be. Ideális esetben a házasság intézménye mindkét fél számára érzelmi, anyagi és társadalmi biztonságot nyújtott, természetesen kinek-kinek a nemi szerepek által meghatározott módon. Ugyanakkor a magas halandóság következtében elődeinknek a megözvegyülést is az élet velejárójaként kellett elfogadniuk. A házastárs, a szülő halála alapjaiban változtatta meg a család mindennapjait: az életben maradt félnek meg kellett találnia a maga és gyermekei boldogulásának új útját. Nem mutatnak mást a Gömör megyei Csetnek evangélikus és katolikus anyakönyveinek feljegyzései sem.

[4]

Elizabeth Taylor 40. születésnapja Budapesten

[2020.11.03. 16:15] Történelmi Magazin

Nem mindennapi sztárparádénak adott otthont 1972. február 27-én a budapesti Hotel Duna Intercontinental. Ott ünnepelte ugyanis 40. születésnapját Elizabeth Taylor. Az amerikai Pan Am légitársasággal is szerződésben álló, Magyarország első ötcsillagos szállodájának rendezvényén kuriózumszámba menően számos nyugati celebritás vonult fel nagy csinnadrattával: Grace Kelly Oscar-díjas amerikai színésznő, Rainier monacói herceg felesége, Ringo Starr, az akkor már két éve hivatalosan is feloszlott Beatles dobosa, valamint felesége, Maureen Cox, Victor Spinetti, aki több Beatles-filmben is szerepelt, Susannah York, A lovakat lelövik, ugye? című film szereplője, továbbá Michael Caine és későbbi felesége, Shakira Baksh modell, illetve Raquel Welch színésznő, aki törött, begipszelt kézzel jelent meg. 

[5]

Hét híres diktátor gyermekei

[2020.11.03. 16:13] Történelmi Magazin

A diktátorok tevékenysége széles körben ismert, de mit tudunk a leszármazottaikról? Miként tengették mindennapjaikat Kadhafi milliárdos csöppségei? Valóban volt Hitlernek fia? Szaddam két fia közül ki nyerte az utódlásért folyó küzdelmet? Melyik gyermeke okozta Mussolininak a legtöbb fejfájást?

[6]

A brit királyi család rettegett anyósai

[2020.11.03. 16:12] Történelmi Magazin

Amikor 2011-ben a Newsweek címlapot szentelt az ötvenévesre photoshoppolt walesi hercegnének, nem pusztán Diana középkorú arcának látványa váltott ki heves reakcióhullámot. A képen ugyanis mosolyogva sétált mellette az újdonsült menye, Katalin. A  digitális trükk nyomán sokan meghatottan nyilvánították ki, milyen jó érzés a két hercegnét „együtt látni” ebben a valóságon és időn túli helyzetben. 

[7]

A Roosevelt-ház asszonyai

[2020.11.03. 16:11] Történelmi Magazin

Franklin Delano Roosevelt és Eleanor Roosevelt neve bizonyára sokaknak cseng ismerősen, hiszen a XX. század meghatározó személyiségei voltak: az elnök, aki talpra állította országát a nagy gazdasági világválság idején, és felesége, akit Harry S. Truman elnök, FDR utódja a világ first ladyjének nevezett. Franklin édesanyjáról azonban kevesebbet hallunk, pedig Sara Delano Roosevelt meghatározó szerepet játszott a házaspár életében. Eleanorhoz fűződő kapcsolata, mint a legtöbb anyós-meny viszony, nem volt mentes a konfliktusoktól. 

[8]

Az utolsó cárnék

[2020.11.03. 16:10] Történelmi Magazin

Az orosz uralkodópárt és környezetét mindig különleges vallásos köztisztelet vette körül. Viselkedésük erkölcsi mércének számított, nyilvános szerepléseik folyamatosan adtak témát a sajtónak és az embereknek, így ballépéseik, esetleges kilengéseik, tévedéseik is lecsapódtak a közvéleményben. Különösen így volt ez, ha a monarcha nem egy nyugodt, békés periódusban állt országa élén, hanem nagy változások, átalakulások közepette, amikor minden mondatnak, uralkodói megnyilvánulásnak hatványozott jelentősége lehetett. Ilyen helyzetben volt II. Miklós cár is a birodalom trónján, ahová 1894-ben fiatalon és némileg váratlanul, felkészületlenül került. Életében több nő is szerepet játszott, közülük két hölgy volt, aki végigkísérte uralkodását és életét – egyikük a felesége, másikuk pedig édesanyja, az özvegy cárné.

[9]

A trompe l’oeil, a megtévesztés művészete

[2020.11.03. 16:09] Történelmi Magazin

A művészeti irodalomban sok olyan történettel találkozunk, melyek arról szólnak, hogyan vezette az orránál fogva egy művész valamelyik műértőjét, esetleg kollégáját. A megtévesztőkről és megtévesztettekről szóló történetek az ókorba nyúlnak vissza, és napjainkban is folytatódnak. 

[10]

Jézus nagy családja

[2020.11.03. 16:06] Történelmi Magazin

A középkorban az egyik leggazdagabb szentkultusz Mária édesanyja, azaz Jézus nagyanyja körül alakult ki. E kultusz leginkább a termékenységhez kapcsolódott, és pogány elemeket is tartalmazott. A néphagyomány Kedd asszonyaként is emlegette Szent Annát, életének fő eseményeire, a születésére és a halálára, illetve Szűz Mária világrajövetelére emlékeztetve.

[11]

Leni Riefenstahl szépséges-szörnyűséges élete

[2020.11.03. 16:04] Történelmi Magazin

Hihetetlen megszállottság és tehetség kellett ahhoz, hogy néhány év alatt táncosnőből színésznő, filmsztár, majd rendező legyen egy férfiak uralta világban. Leni Riefenstahl, a Hitler-rezsim imázsának megteremtője túljárt az urak eszén: az ősi fegyvereket, a szépséget és a vonzerőt vetette be a karrierért folytatott harcban.

[12]

A Fáy család fáji kastély

[2020.11.03. 16:04] Történelmi Magazin

Mint amikor egy zenekar befejez egy zeneművet, és szép sorban elhallgatnak a hangszerek, s végül a csend veszi át az uralmat, oly nesztelenül, fokozatosan pusztul el a Cserehát egyik impozáns kiskastélya, a fáji Fáy-kastély. Pedig a gyönyörű nyitány után igazi mesterdallamok is kísérték sorsát. A família a birtokot a legendák szerint II. Endre idejében kapta, és a királyi adományt V. István is megerősítette. A család a nevét már a XIII. századtól Fáyként használta. A településen nemesi épületet a XVII. századból említenek a források, valószínű, hogy a mai kastély falai rejtik a régi köveket is.

[13]

Rudolf Hess rejtélyes halála

[2020.11.03. 16:00] Történelmi Magazin

A második világháború egyik legkülönösebb epizódja volt Adolf Hitler jobbkezének, Rudolf Hessnek 1941-es szólórepülése és skóciai elfogása. A sokak szerint zavart elméjű férfi akciója előtt sokáig tanácstalanul álltak mind a német, mind a szövetséges politikai és katonai vezetők. Hosszú élete végéig Hess börtönben maradt, eközben számos elmélet született tettének indítékairól, az események mögöttes mozgatórugóiról. A legvadabb teória szerint a nácipárt prominensét még a világháború során meggyilkolták, és egy dublőr ült helyette a cellában.

[14]

Mindennapok a régi Margit-szigeten

[2020.11.03. 15:24] Történelmi Magazin

A XIX. század legelején József nádor nyaralót építtetett a Margit-szigeten, főkertésze, Tost Károly pedig több évtizedes munkával gyönyörű parkot hozott létre. A „legmagyarabb Habsburg” halála után is a családban maradt a birtok, majd 1866-ban József Károly főherceg, akit a pesti nép csak Palatinus Jóskának becézett, úgy gondolta, hogy apja örökségét a köz javára kell hasznosítania, hiszen a sziget remek fürdőhely lehetne: a város közepén, mégis távol a világ zajától. Zsigmondy Vilmos geológus 1867 tavaszán a sziget északi végén meg is találta a számtalan nyavalya kezelésére alkalmas gyógyvizet.

Bezár