2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Oldjon meg Ön is középkori matekpéldákat

2016. január 22. 13:04

A 12. században egy Sevilla-i János nevű tudós által készített Liber mahameleth a középkor egyik legmonumentálisabb, matematikáról szóló könyve. A keresztény zsidóként Al-Andaluszban, vagyis az Ibériai-félsziget arabok által meghódított területein élő szakember latinul írta a könyv 23 fejezetét, amelynek nagy része az arab matematikai tudáson alapult. A különböző számtani elméletek, a szorzás és az osztás alapvető és bonyolultabb módszerei mellett a több mint nyolc évszázad után először angolra lefordított Liber mahameleth a mindennapokban vagy éppen az üzleti életben felmerülő problémákra is választ kínál: miként kell a nyereséget kiszámolni és megosztani, a munkások bérét meghatározni, illetve az eladási és beszerzési árakat megállapítani. Íme néhány matematikai probléma és megoldás, amely ma inkább egy gimnazista matekdolgozatra hasonlít, azonban ennek tudása a korszakban égetően fontos kérdésnek számított, és akinek birtokában állt e számtani képesség, akár előnyre is szert tehetett a vetélytársaival szemben.

Matekpéldák a 12. századból

1. „Egy városba egy hírnököt menesztettek, aki naponta 20 mérföldet képes megtenni. Öt nappal később utána küldtek egy újabb hírnököt, aki napi 30 mérföldet képes menetelni. Hány napja menetel az első küldönc, amikor a második utoléri?”

2. „Egy hírnököt küldtek egyik városból egy négyszáz mérfölddel távolabbi városba, az említett ember naponta 20 mérföldes utat képes megtenni. Egy másik küldönc 15 nappal később indul el ugyanabban az irányba, ő azonban gyorsabban megy, így egy időben lépik át a távoli város kapuját. Hány mérföldet képes megtenni a második hírnök egy nap alatt?”

3. „Egy nap alatt egy kígyó az üregéből a hossza harmadával bújik elő, míg a hossza negyedével mindennap visszacsúszik. Hány napig tart, amíg az állat teljesen előbújik?”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár