A vörösterror 133 napja

Öt dolog, amit a vikingeknek köszönhetünk

2016. április 11. 17:35

A vikingek a 8. századtól a 11. századig rettegésben tartották az Európa nyugati partvidéke mentén élő területek lakosságát. Bár fosztogató hadjárataik során legtöbbször kétségkívül brutális módon léptek fel a helyi lakosokkal szemben, nem minden viking harcosként élte mindennapjait. Voltak, akik kereskedéssel és földműveléssel foglalkoztak, sokan pedig a békés életmódot választották, és letelepedtek. A vikingek pusztító portyáik mellett kreativitásukkal is beírták a nevüket a nyugati civilizáció történetébe.

Öt dolog, amit a vikingeknek köszönhetünk

Akiknek a napnyugta sem okozott gondot

A vikingek legszembetűnőbb eredményüket valószínűleg a hajóépítés terén érték el: modern technológiájuk segítségével készült hajóikkal hosszabb utakat tudtak megtenni, mint korábban bárki más. Védjegyükké váló vitorlásaik gyorsabbak, könnyebbek, rugalmasabbak és könnyen kormányozhatóbbak voltak, mint bármely más hajók a korszakban. Emellett a vikingek navigációs képességei is kimagaslóak voltak.

Olyan egyszerű, de kifinomult eszközöket használtak, mint a napkőnek nevezett kalcitkristállyal működő napiránytű, amelyet napnyugta után, valamint borús napokon is használni tudtak (bár egyes szakértők ezt vitatják). Nem véletlen tehát, hogy a viking aranykorban a harcosok egyszerre négy kontinensen is jelen voltak.

Budapest Kvíz

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!