2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Szamizdat-kiállítás a Millenárison

2004. február 3. 09:00

Berlin, Prága és Brüsszel után Budapestre érkezett a volt kommunista országok szellemi ellenállását bemutató szamizdat-kiállítás, melyet Joschka Fischer német külügyminiszter és más magas rangú vendégek részvételével nyitottak meg tegnap a Millenárison.

Korábban

Követéskrónika
1982. május 31-én üzemi rendészek, illetve a személyzeti osztály megbízottai néhány kis nyomdában vizsgálatot tartottak, és egyes dolgozóktól feketén vállalt fusimunkát koboztak el. Ezek közül néhányon rajta volt az AB Független Kiadó emblémája
Megtisztulás, aktanyitás, demokratikus átalakulás
Megtisztulás, aktanyitás, demokratikus átalakulás címen látott napvilágot az NDK állambiztonság, közkeletű nevén a `Stazi` rejtélyeinek feltárását szolgáló sorozat harmadik kötete
A SZER magyar adása
1993. október 31-én szűnt meg a Szabad Európa Rádió magyar adása
A állambiztonság törvénytelen akciója
Németh Miklós miniszterelnök utasítására 1989. augusztus 24-én a diktatúra titkosszolgálata szervezte a Nemzetközi Vöröskereszt akciójának álcázott szöktetést, amelynek során 101 keletnémet menekültet egy svájci repülőgépen Nyugatra szállítottak
Magyar hírszerzés 1957-1967 (Rubicon)
1990 tavaszán, még a választások előtt az ún. Dunagate-botrány nyomán felszámolták Belügyminisztérium állambiztonsági (III.) főcsoportfőnökségének III. csoportfőnökségét, amely a `belső reakció elhárításával` foglalkozott

Európa legnagyobb szamizdat-gyűjteménye

`www.rajk.hu`
A Szamizdat-kiállítás a hatvanas-nyolcvanas évek Közép- és Kelet-Európájának egyedülálló kulturális jelenségét, a kommunista diktatúrák szellemi illegalitásában létrejött alternatív kultúra világát mutatja be. A kiállított tárgyak között megtalálhatók a gépelt vagy kezdetleges technikával nyomtatott könyvek, plakátok és röplapok, valamint fotók, filmrészletek, hangzóanyagok, képzőművészeti albumok, festmények és szobrok is.

A kiállítást tegnap délután nyitotta meg Budapest főpolgármestere, Demszky Gábor; az oktatási miniszter, Magyar Bálint; a brémai Kelet-Európa Kutatóintézet igazgatója, Wolfgang Eichwede; és Németország külügyminisztere, a külön erre az alkalomra Budapestre látogató Joschka Fischer.

A kiállítás nemzetközi anyaga javarészt a Brémai Egyetem Kelet-Európai Kutatóintézete (Forschungsstelle Osteuropa) gyűjteményéből származik, és ugyanez az intézet állította össze a kiállítás tudományos koncepcióját is. A brémai intézet 1982 óta gyűjti és elemzi a szamizdat dokumentumokat. Európában egyedülálló archívumában a független gondolkodásnak több mint százezer, a korábbi szovjet blokkban keletkezett dokumentuma található.

A szamizdat-kiállítást először a berlini Művészeti Akadémián rendezték meg 2000-ben, két év múlva a prágai Nemzeti Múzeumban és a brüsszeli Európa Parlamentben vendégszerepelt. Az egyedülálló kiállítás budapesti megvalósításában részt vállalt a Millenáris Kht. és a budapesti Európai Kulturális Alapítvány.

A brémai kollekciónak a kiállításon szereplő mintegy négyszáz dokumentuma Magyarország, Lengyelország, Csehszlovákia, az NDK és a Szovjetunió politikai, kulturális, irodalmi és képzőművészeti ellenállását ismerteti. A magyarországi kiállítás a brémai intézet anyagát kibővítette, így átfogó képet ad a magyar ellenzéki körökről és mozgalmakról.

A kiállítás szervezői a következő intézmények gyűjteményeire támaszkodva gyűjtötték össze a magyar vonatkozású dokumentumokat: Nyitott Társadalom Intézet (OSI) Szabad Európa Rádió Archívuma, Országos Széchényi Könyvtár, 1956-os Intézet, Történeti Hivatal, Székesfehérvári István Király Múzeum, Fővárosi Képtár, Artpool Művészetkutató Központ, Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma.

A kiállításhoz átfogó magyar nyelvű katalógus jelenik meg, mely a nagyobb könyvesboltokban, valamint 15% engedménnyel a kiállításon is kapható lesz. A kiállítást pódiumbeszélgetések, felolvasások, koncertek, színházi események és filmvetítések is kísérik.

A tegnap nyílt budapesti kiállításon nem a gazdag magyar anyag az egyetlen újdonság. A kiállítás ugyanis most először nem országok, hanem tíz tematikus blokk szerint elrendezve mutatja be a dokumentumokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár