2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A náci támadás, amely reményt hozott a rákban szenvedőknek

2021. március 8. 18:41 Múlt-kor

Nem létezik olyan rákban szenvedő beteg, aki a kemoterápia szót ne aggodalommal vegyes remény nélkül ejtené ki: az elkerülhetetlen mellékhatások félelmet, a lehetséges gyógyulás pedig bizakodást ébresztenek. Kevesen tudják viszont, hogy a rák elleni modern kemoterápia (mely azon az elven alapul, hogy bizonyos kémiai anyagok képesek megállítani a gyorsan szaporodó és terjedő sejtek képződését) alapjainak felfedezésére a második világháború alatt Bariban került sor, és a város kikötőjében állomásozó, vegyi fegyvereket szállító hajókat ért pusztító német légitámadások egyik indirekt következménye volt. A támadások miatt nagy mennyiségű vegyi anyag került a levegőbe és a vízbe, ahol gyorsan terjedve körülbelül kétezer (ennek fele civil volt) halálos áldozatot követelt.

Mustárgázos hordók

A fontos tudományos következmények ellenére Bari kikötője bombázásának története kevéssé ismert. Az 1943 végén történt eseményeket később „a második Pearl Harbor” névre is átkeresztelhették volna (a Hawaii-n található amerikai haditengerészeti bázis után, melyet 1941. december 7-én ért pusztító japán támadás).

Nem sokkal korábban, 1943. szeptember 3-án kötötték meg az olaszok és a szövetséges hatalmak közti tűzszünetet, amelyhez Pietro Badoglio tábornok – és Mussolini fogságba vetése után miniszterelnök – adta a nevét.

A titkos szerződést azonban öt nappal később nyilvánosságra hozták a nyugatiak, a hírre pedig a náci hadsereg megszállta a meglepett Olaszországot azon déli felszabadított tartományok kivételével, amelyek a Déli Királyság (Regno del Sud) részét képezték.

Abban az időszakban az angol és amerikai csapatok rendkívüli módon tartottak attól, hogy egy támadás során a németek vegyi fegyvereket vetnének be, amit ugyan az 1921-es és 1925-ös nemzetközi megállapodások tiltottak, de elrettentő jelleggel mindkét harcban álló fél igyekezett minél többet felhalmozni belőlük.

Ezért a szövetségesek titokban felkészültek egy esetleges válaszcsapásra, és több ezer hordónyi mustárgázt szállítottak a délkelet-olaszországi Puglia régió kikötőjébe, amelyet biztonságos, a németek támadási sugarán kívül eső helynek ítéltek. Nagyot tévedtek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Pietro Badoglio tábornok, Olaszország miniszterelnökeSzáznál is több Ju-88-as bombázó közelítette meg háborítatlanul Barit. mivel nem voltak légvédelmi állások a városbanA Bari kikötőjében álló hajókra egy órán át hullottak a bombákA brit Civil Védelmi Képzési Iskola növendéke a skóciai Taymouth várában éppen egy acéldobozt nyit fel, amely mustárgázt tartalmaz. A gáz jellegzetes fokhagymaszaga Bari kikötőjében eleinte senkiben sem keltett gyanút.A német támadás végül az első rák elleni gyógyszerek felfedezéséhez vezetettGázálarcot viselő német lovaskatona az első világháborúban.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár