2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor egy magyar és egy német határőr hatáskörét túllépve történelmet írt

2020. szeptember 15. 09:45

Szeptember 17-től látható a mozikban a rendszerváltás egyik emlékezetes eseményének, Magyarország történelmi helytállásának fontos kordokumentuma, a NINCS PARANCS! című film, amely Bella Árpád és Harald Jäger határőr alezredesek kísértetiesen hasonló történetét mutatja be.

1989. Európa sorsfordító éve. Egy 40 évig működő rendszer hirtelen összeomlik, a határok átrajzolódnak.

A NINCS PARANCS! Bella Árpád és Harald Jäger határőr alezredesek kísértetiesen hasonló története. Bella Árpád hatáskörét túllépve átengedte a keletnémet tömeget a magyar-osztrák határon és Harald Jäger hasonlóan cselekedett a Berlini Falnál, amikor puskalövés nélkül kelet-berlinieket engedett Nyugatra. Erre mondta Bella: „Eljött az alezredesek ideje!”

A két határnyitás stációit járjuk végig a történet szereplőivel. Ők azok, akiket a regnáló hatalom – konkrét parancs nélkül – sorsukra hagyott! Választaniuk kellett a több évtizedes gyakorlat, a hatalom által elvárt kegyetlen tűzparancs betartása, vagy a saját emberségük diktálta békés megoldás között. Az adott történelmi pillanatban, mindkét parancsnok a határ megnyitása, az emberek átengedése mellett döntött, megelőzve ezzel egy véres konfliktus lehetőségét. Bátor fellépésükkel felgyorsították a 20. század végi történelmi események menetét és megakadályozták egy tömeges tragédia bekövetkeztét.

Helytállásuk nélkül mi következhetett volna?

A NINCS PARANCS! erre is szolgál válasszal. A film középpontjában álló drámai esemény, egy keletnémet család tragédiája bizonyítja, mi lehetett volna a lehetséges következmény.

A fiatal házaspár gyermekével néhány nap késéssel akart átszökni a magyar határon, amikor ismét eldördült egy fegyver. A Vasfüggöny utolsó áldozatának (Kurt-Werner Schulz) katartikus története egy lehetséges történelmi katasztrófa elkerülésének, és a megbocsájtásnak üzenetét hordozza.

A NINCS PARANCS! a rendszerváltás egyik emlékezetes eseményének, Magyarország 20. századvégi történelmi helytállásának egyik fontos kordokumentuma, amely részévé válhat a nemzeti emlékezetnek. A film a tények és a személyes történelem dramatikus keveréke. Archív mozgóképek fotók, animációk és provokatív graffitik erősítik a képi világot.

Az emlékezetfilm egy olyan sorsfordító pillanatot mutat be, amikor Magyarország felelős döntést hozott. Ez a lépés meghatározta a következő évtizedek világtörténelmi folyamatait, és kivívta a hazánk iránti elismerést világszerte.

„Magyarország ütötte ki az első téglát a Berlini Falból” – mondta erről a tettről Helmut Kohl, volt német kancellár.

Ugyanakkor a NINCS PARANCS! az egyéni döntések erejének filmje. Egy olyan korszakot mutat be, amelyben sokszor elmaradtak a felülről várt parancsok. A hétköznapok hősei tetteikkel előzték meg a nagypolitika fontolva haladását. Esetenként így gyorsították fel a történelem menetét és emberek ezreinek életét mentették meg.

A NINCS PARANCS! nem csak az emlékezés, a retro filmje. Példával szolgál az eseményeket csak a történelemkönyvekből ismerő korosztályoknak arra vonatkozóan, hogy az életbevágó döntéseket nem mindig a felsőbb körök hozzák. A hétköznapok gyakorlatában a közvetlenül a frontvonalban tevékenykedő ember választásán, emberi minőségén állhat, és bukhat élet, vagy halál, haza és haladás.

A film politikai szimpátiától függetlenül fogyasztható, a magyarság közelmúltbeli történetének egyik pártsemleges eseményét dolgozza fel. Egy olyan történést, amelyben teljes volt a nemzeti konszenzus.

Gyártó és forgalmazó: Dunatáj Alapítvány
készült: 2020
játékidő: 71 perc
bemutató: 2020 szeptember 17.

Főbb szereplők: Bella Árpád, Harald Jäger, Gundula Schafitel, Mészáros Ferenc, Nagy László
Narrátorok: Schell Judit és Szervét Tibor
A fikciós filmrészlet főbb szereplői: Kerekes Vica, Huszár Zsolt és Kőszegi Ákos

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár