2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét hajmeresztő történet a hidegháborúból

2020. június 19. 11:57 Múlt-kor

A Disneyland miatt haragra gerjedő szovjet pártfőtitkár, a szovjet kém, aki annyira részeg volt, hogy brit rendőröknek vallotta be, hogy KGB-ügynök, a pillanat, amikor a világ a kubai rakétaválságot követően a legközelebb került a nukleáris háborúhoz, és a 19 éves, nyugatnémet amatőr pilóta, aki nem sokkal a hidegháború vége előtt bohócot csinált a teljes szovjet légvédelemből. Hét hajmeresztő pillanat a hidegháború évtizedeiből.

Hruscsovot kitiltják Disneylandből

A hidegháború évtizedeinek egyik legszürreálisabb pillanata Nyikita Hruscsovhoz köthető. A szovjet pártfőtitkár 1959. szeptemberi látogatása az Egyesült Államokban nem éppen úgy sült el, hogy azt tervezték.

Hruscsov néhány nappal azután, hogy megérkezett, 1959. szeptember 19-én látogatást tett Hollywoodban.

Eleinte minden a tervek szerint alakult, a pártfőtitkár remekül szórakozott, ám a Twentieth Century Fox elnöke, az antikommunista Spyros P. Skouras Hruscsov híres - bár félreértett -, a kapitalisták eltemetéséről szóló szavaira ("Mi fogjuk önöket eltemetni") reagálva kijelentette, hogy bár Los Angeles nem különösebben szándékozik eltemetni senkit, ha azonban mégis erre kerülne sor, bátran vállalná a kihívást.

Hruscsov erre azonnal haragra gerjedt, mivel úgy gondolta, a kijelentés egy ellene folyó, tudatos lejárató kampány része.

A szovjet vezető haragja azonban akkor hágott a tetőfokára, amikor megtudta, hogy nem látogathat el Disneylandbe.

Az amerikai hatóságok azért tiltották el a szovjet vezetőt a vidámparkban történő megjelenéstől, mert attól féltek, nem tudnák garantálni a biztonságát.

"Kolerajárvány tört ki? Vagy gengszterek vették át a hely irányítását?" - szakadt ki Hruscsovból. Másnap reggel elhagyta Los Angelest, és amerikai útja hátralévő részében hasonló incidensek már nem zavarták meg a nyugalmát.   

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Hruscsov és Spyros P. Skouras beszélget egymássalSchumann nagy ugrásaAmerikai és szovjet tankok a Chackpoint Charlie-nálA KGB épülete a moszkvai Lubjanka térenA kép illusztrációSS-20 rakétaMathias Rust leszáll a Vörös téren

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár