2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Mulan-legenda eredetét rejthetik ókori harcosnők Mongóliában talált csontvázai

2020. május 4. 17:58 Múlt-kor

A mongóliai Orhon tartományban korábban feltárt ókori emberi maradványok újbóli vizsgálata különleges felfedezéssel szolgált: a női csontvázak közül legalább kettő olyan asszonyé volt, aki életében képzett harcos lehetett. A vizsgálatot végző szakértők szerint ők és a hozzájuk hasonló harcosnők lehettek a ma már világszerte ismert, évezredes gyökerű kínai Mulan-legenda ihletői.

Lovasok és harcosok

A 29 csontváz újbóli vizsgálata során több nő maradványaiból is megállapítható volt, hogy sokat ült lovon élete során, némelyeknél az íjászat rendszeres gyakorlásának nyomai is megfigyelhetők voltak. Két nő esetében annyira feltűnőek e nyomok, hogy kimondható: valószínűleg képzett harcosok voltak.

„Ez igen kicsi minta, mindössze 29 temetkezésről van szó, de két nő is van köztük, akikre illik a leírás” – mondta el Christine Lee, a Kalifornia Állami Egyetem antropológusa. „Ez valójában sok – egyre sem számítottam.”

A maradványok közt Lee és kolléganője, Yahaira Gonzalez három csoportot különítettek el: a térséget körülbelül 2200 évvel ezelőtt uraló hsziungnukat, az őket mintegy 1850 évvel ezelőtt a térségből kiszorító hszianbejeket, majd az ő helyükre 1470 évvel ezelőtt lépő türköket.

A türk nők csontvázain a lovaglás nyomai látszottak, azonban vélhetően nem volt számukra mindennapos tevékenység. A három hsziungnu nő csontjain ennél több lovaglás, és az íjászat által hagyott kopásminták voltak megfigyelhetők.

A legfigyelemreméltóbb jeleket azonban a hszianbej nők maradványain találták: a három nőből kettő csontozata alapján nem csak gyakorlott és rendszeres lovas volt, de képzett lovasíjász is.

Ez azt jelenti, a hszianbejek nagyobb harci készültségben élhettek, mint az előttük és utánuk a térségben lakó lovasnomádok. Ez egybevág a tágabb térség politikai viszonyaival a hszianbejek idejében:

Kr. u. 220-ban a kínai Han-dinasztia bukását több évszázados zavaros időszak követte, ezalatt – 386-tól 634-ig – létezett a hszianbej állam is (Kínában északi vej állam néven ismert).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár