2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Miért bújtak régen férfi ruhába a nők?

2014. július 25. 15:23

A korabeli források szerint a 15-16. században néhány londoni hölgy férfi ruhát öltött magára, amelynek oka egy új kutatás szerint a figyelemfelkeltés és a szórakozás volt. A történelemből számos példa van arra, amikor nők bizonyos megfontolásból - kedvtelésből, kényszerből vagy álca gyanánt - férfi öltözetet viseltek.

Nők bajuszban

A cross-dressing az a viselkedési forma, amikor heteroszexuális férfiak vagy nők az ellenkező nem ruháit viselik (nem tévesztendő össze a transzvesztitizmussal). A cross-dressinget gyakran tekintjük modern jelenségnek, habár már évszázadok óta jelen van Európában, egy friss kutatás szerint pedig a középkori és Tudor-kori Angliában e furcsa, több okra visszavezethető viselkedésnek erotikus célja is volt.

Amerikai és kanadai kutatók London városának 1450 és 1553 között készült bírósági dokumentumait tanulmányozták át, és 13 esetet találtak, amikor a "keresztöltözködés" miatt nőket büntettek meg. Egyesek férfi kalapot viseltek vagy papi gúnyát öltöttek, míg mások rövidre nyírták hajukat. Csupán két esetben vették magukra eme öltözeteket a hölgyek álca gyanánt, a többiek a források szerint szexuális vagy erotikus helyzetekben öltötték fel a tipikusan férfiak által hordott ruhákat - írja Judith M. Bennett, a Dél-Karolinai Egyetem kutatója és Shannon McSheffrey, a kanadai Concordia Egyetem történésze a History Workshop Journalben megjelenő tanulmányukban.

Egy, az 1490-es évekből származó dokumentum egy Joan White nevű prostituáltat említ, aki állítólag bevallotta, hogy a gazdája házában gyakran csaptak dorbézolásokat, amelyek során nőtársaival táncba kezdtek, néha mezítelenül, olykor pedig férfi ruhákban. A londoni bíróság egyik 1493-as feljegyzésében az olvasható, hogy egy Thomasina nevű asszony egy férfiruhába öltözött nőnek adott szállást, akiről a dokumentum megemlítette, hogy Thomasina "ágyasa" (concubine) volt, amely kifejezést a 15-16. században a hosszan tartó tiltott szexuális kapcsolatra használták.

"Az emberek gyakran gondolják azt, hogy a cross-dressing jelensége az elmúlt évszázadokban csupán praktikus célból történhetett meg, például a hölgyek azért vettek férfi ruhát, hogy  biztonságosabb legyen az utazásuk, vagy hogy bekerüljenek a hadseregbe, esetleg hogy jobb állást kapjanak. Azonban kutatásunk szerint a szebbik nem tagjai gyakran szórakozásból vettek fel nem hozzájuk illő ruhadarabot" - mondta Bennett. Néha ez az "örömszerzés" azoknak a férfiaknak szólt, akik kedvüket lelték a szexuális kettőségben, ám az is előfordult, hogy csupán két hölgy számára okozott élvezetet.

Habár a most megismert tizenhárom eset elsőre elég kevésnek tűnik, igen hasznos lehet a középkorászoknak, ugyanis eddig elenyésző számban kerültek elő ilyen jellegű források. A kutatók Londonon kívül nem találtak Angliában bizonyítékokat az "erotikus keresztöltözködésre", s fontos azt is megemlíteni, hogy a 13 rajtakapott asszonyból öten a szigetországon kívül születtek. Három esetben a rövid haj miatt ítélték el a hölgyeket "Istennek való engedetlenség és világutálat" címén.

A jelenség miatt alaposabban meg kell vizsgálni a korabeli nemi szerepeket, húzták alá a kutatók. "Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy őseink szexuális élete, valamint a korabeli szerepek rugalmatlanok és merevek voltak, ezek az eredmények azonban igencsak megcáfolják ezt a nézetet" - mondta Bennett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár