A vörösterror 133 napja

Visszaadják az emigrált lengyel zsidók állampolgárságát

2008. március 6. 09:00

A lengyel kormány egyszerűsített eljárás keretében visszaadja az 1968-as antiszemita kampány miatt 1968 és 1971 között emigrált zsidó származású lengyelek állampolgárságát.

Schetyna közölte: utasítást adott a lakóhelyileg illetékes vajdaságok vezetőinek, hogy kérésre adjanak igazolást arról, hogy az állampolgárság akkori megvonása a zsidóktól jogellenes volt, s ilyen formán érvénytelen.

Az 1968-as antiszemita kampány nyomán emigrált lengyel zsidók állampolgárságának visszaadását vezető lengyel művészek és tudósok követelték egy pénteken közzétett nyílt levélben. Mások között az irodalmi Nobel-díjas Wislawa Szymborska költőnő, esszéíró, Andrzej Wajda filmrendező és Olga Tokarczuk írónő is aláírta a Gazeta Wyborcza című lapban közölt nyílt levelet.

Az aláírók támogatásukról biztosították Golda Tencer lengyel színésznő korábbi felhívását, amelyet Lech Kaczynski államfőhöz intézett, és amelyben kérte, hogy adják vissza a lengyel állampolgárságot az emigránsoknak az 1968. márciusi események 40. évfordulója alkalmából.

1968 március elején diáktüntetések voltak a lengyel felsőoktatási intézményekben egy hazafias színdarab, Adam Mickiewicz Ősök című verses drámájának betiltása miatt. A kommunista rendszer `a cionistákat` okolta a tiltakozásokért, ezért zsidóellenes médiakampány és elbocsátáshullám követte a tüntetéseket. A következő években mintegy 15 ezer zsidó hagyta el az országot az antiszemita hangulat miatt. A lengyel hatóságok ezeket a személyeket megfosztották állampolgárságuktól.

A belügyminisztérium mindeddig ellenezte az állampolgárság visszaadását. Schetyna kedden hangsúlyozta: az állampolgárság visszaadására vonatkozó rendelkezés alapfeltétele az izraeli állampolgárság.

(Múlt-kor/MTI)
2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!