2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

 
Keresett szó   
Címke szerint
Dátum és között
Keresési feltételek:
Címke: Múlt-kor magazin 2021/őszi különszám
11 találat
[1]

Nők az első világháborúban

[2021.10.10. 13:34] Történelmi Magazin

„Seregeinket a lőszergyárakban dolgozó nők mentették meg, és ők biztosították győzelmünket” – jelentette ki 1916 augusztusában Edwin Samuel Montagu brit hadianyag-gyártási miniszter. Bár az első világháborúból ekkor még több mint két év volt hátra, a politikus helyzetértékelése 1918 végén ugyanúgy megállta volna a helyét. A nagy háború az európaiak életében számos területen hozott hatalmas változást, de az egyik legnagyobb fordulat vitathatatlanul a nők társadalmi szerepének felértékelődése volt. A folyamatos csatározások időszakában ugyanis nekik kellett betölteniük a frontra távozott férjeik és fiaik után keletkezett űrt, vagyis tömegesen kényszerültek munkába állni. Ám míg egy katonakorú férfi egyetlen feladata az volt, hogy harcoljon, a nőktől továbbra is elvárták hagyományos kötelezettségeik, a háztartási munkák ellátását. S az is bebizonyosodott, hogy a „gyengébb nem” egy ennyire súlyos válsághelyzetben is képes helytállni.

[2]

Élet egy XVI. századi hajón

[2021.10.10. 13:33] Történelmi Magazin

Több száz évvel azután, hogy Juan Sebastián Elcano Viktória nevű karakkjával a világon elsőként megkerülte a Földet (Magellán halálát követően ugyanis az ő vezetésével tért vissza a flotta Spanyolországba), 2004 októberében 20 fiatal spanyol tengerész indult útnak a hajó pontos másával Sanlúcar de Barramedából. A két évig tartó expedíció tagjai számos megfigyeléssel járultak hozzá annak megismeréséhez, milyen lehetett az élet a karakkokon és a karavellákon a nagy földrajzi felfedezések korában. Embert próbáló.

[3]

Indián törzsfőből showman

[2021.10.10. 13:30] Történelmi Magazin

A letartóztatását követő lövöldözés során, 1890. december 15-én vesztette életét a hunkpapa sziúk vezetője, Ülő Bika, a nyugat felé terjeszkedő amerikaiak elleni indián önvédelmi harc egyik legendás vezéralakja. Neve elválaszthatatlanul összeforrt Little Bighornnal, azzal a csatával, amelyben az indiánok megsemmisítő vereséget mértek az amerikai hadsereg George Armstrong Custer által vezetett 7. lovasezredére. Egyszerre volt ő bölcs és vad, kérlelhetetlen spirituális vezető, aki az utolsó pillanatig küzdött azért, hogy a rohamosan modernizálódó világban az őslakosok megőrizhessék régi életüket és kultúrájukat. Ülő Bika később éveken át a száműzöttek keserű kenyerét ette, majd kényszeredetten járta az országot cirkuszi mutatványosként, közel került a szellemtáncmozgalomhoz, s végül egy rezervátumban lelt végső nyugalomra.

[4]

Az igazi Robinson nyomában

[2021.10.10. 13:29] Történelmi Magazin

Robinson Crusoe nevét hallva azonnal eszünkbe jut a távoli szigeten évekig magányosan élő hajótörött tengerész képe, aki a saját tudására, a sziget korlátozott erőforrásaira és arra a reményre támaszkodhatott, hogy egyszer majd felfedezik, érte mennek. Daniel Defoe regénye további történetek százait ihlette, még a robinzonád elnevezés is elterjedt a közbeszédben. De a XVIII. századi angol író vajon honnan merítette az ötletét? Ki lehetett az az ember, aki valódi Robinsonként volt kénytelen éveken keresztül várni, amíg végre egy baráti hajó kiköt a szigetén?

[5]

Robin Hood históriája

[2021.10.10. 13:26] Történelmi Magazin

Robin Hood az angol történelem egyik legismertebb alakja az egész világon. Filmek és filmsorozatok, mesék és regények sora szól a gazdagokat megkopasztó és a szegényeket gyarapító hősről, aki szimbóluma lett az angolszász és normann szembenállásnak, és olykor merítettek belőle a nacionalisták is. De a számos legendás alak közül vajon ki lehetett az igazi Robin Hood?

[6]

Nanking meggyalázása

[2021.10.10. 13:24] Történelmi Magazin

„Hogy őszinte legyek, Önnek és nekem homlokegyenest eltérő véleményünk van a kínaiakkal kapcsolatban. Ön talán emberi lényként bánna velük, én pedig disznónak tartom őket. Az ilyenekkel bármit megtehetünk” – fejtegette egy újságírónak 1937 decemberében Tanaka Rjukicsi alezredes a japán haderő Nanking lakosaival szemben tanúsított brutális bánásmódjának indokát. A császári katonák Kína egykori fővárosában 1937. december 13-tól kezdődően hat hét leforgása alatt mintegy negyedmillió kínai hadifoglyot és civilt mészároltak le különös kegyetlenséggel. A japánok nemre és korra való tekintet nélkül gyilkoltak meg mindenkit, aki az útjukba került, s közben nők ezreit erőszakolták meg. Bár a japán kormány 1995-ben bocsánatot kért a háborús bűnökben sajnálatos módon bővelkedő XX. század egyik legbrutálisabb tömeggyilkosságáért, a több mint 80 évvel ezelőtti események értelmezése még ma is az egyik legneuralgikusabb pontja az egyébként is feszült kínai–japán viszonynak.

[7]

Az Essex bálnavadászhajó katasztrófája

[2021.10.10. 13:22] Történelmi Magazin

A nappalok „meghosszabbítása”, vagyis a világítás elterjedése a kora újkor egyik sajátos fejleménye volt. Mára hozzászoktunk az elektromos áram nyújtotta fényhez, ám évszázadokon át, egészen a XIX. század közepéig a bálnaolaj volt a lámpák energiaforrása. Emiatt a korábban csak egyes, a tengerhez közeli kultúrák (inuitok és más amerikai őslakosok, koreaiak, baszkok) által űzött bálnavadászat a világ vezető országaiban is elterjedt. A XVIII. század végére az újonnan függetlenedő Amerikai Egyesült Államok vált a legnagyobb hatalommá e területen, különösen a Massachusetts állambeli Nantucket és New Bedford városokból futott ki sok hajó.

[8]

A Vezúv 1944-es kitörése

[2021.10.10. 13:20] Történelmi Magazin

1943. szeptember 3-án kezdődött meg a brit és az amerikai erők olaszországi partraszállása, amely Mussolini fasiszta rezsimjének megdöntését és az ország déli részének felszabadítását eredményezte (északon egészen a háború utolsó napjáig kitartottak a tengelyhatalmak). A szövetségesek előrenyomulása többször megakadt, és előfordult, hogy a terep is a betervezettnél jóval nehezebbé vált – ilyen volt például a Nápolytól keletre található Vezúv környéke.

[9]

A Beatles irigyelt titkárnője

[2021.10.10. 13:17] Történelmi Magazin

Tinédzser lányok milliói tartották a világ legszerencsésebb emberének. Tíz éven át dolgozott a földkerekség legnépszerűbb zenekarának, ám ezalatt nem adott ki sikamlós információkat az együttes tagjairól, később pedig teljesen elzárkózott a nyilvánosságtól. Freda Kelly több mint negyvenévnyi hallgatás után, 2013-ban felfedte régóta őrzött titkát, amelyről családtagjain és néhány munkatársán kívül senki sem tudott: 1962 és 1972 között ő volt a Beatles titkárnője.

[10]

A Szent Grál bűvöletében

[2021.10.10. 13:12] Történelmi Magazin

A Szent Grál kétségkívül az egyik legrégebb óta keresett ereklye az emberiség történelmében. Legtöbbünk számára felrémlenek a népszerű könyvek vagy filmek, amelyekben a Szent Grál nem más, mint egy kehely. Jó néhány újabb alkotás átértelmezi az ereklye jelentőségét, vérvonalról és a Megváltó eltitkolt családjáról beszél. A Grált a középkori lovagoktól a Harmadik Birodalomig évszázadokon keresztül keresték. Mostani cikkünk arra keresi a választ, miként alakult ki a köré szövődött legenda.

[11]

Amerika első női milliomosa, Madam C. J. Walker

[2021.10.10. 13:06] Történelmi Magazin

Alig húszévesen már özvegy és egyedülálló édesanya volt, aki napi egy dollárért robotolt a mosodában, hogy lányát iskolába járathassa. A szépségipar és a hajápolás felé az indította el, amikor a mosoda vegyi anyagai miatt egy alkalommal kihullott a haja. Vállalkozásának sikerét a tudatos brandépítés és egy hatékony reklámkampány biztosította. A dúsgazdaggá váló üzletasszony élete végéig bőkezűen támogatta a hátrányos helyzetű társadalmi rétegeket, és arra biztatta nőtársait, hogy ne féljenek a saját lábukra állni.

Bezár