2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Részecskegyorsítóval vizsgálták Da Vinci spontaneitását

2007. szeptember 7. 11:00

Leonardo da Vinci az által használt színeket a legtöbbször nem egy palettán keverte ki, hanem a festéket a vásznon mixelte össze - állítják az olasz kutatók.

A felfedezésre akkor került sor, amikor a reneszánsz mester képeit egy speciális vizsgálat során nagy energiájú ionokkal bombázták. A Firenzében rendezett, Ecaart 2007 nemzetközi konferencián bemutatott kutatás a résztvevők szerint `a képek fizikai vizsgálatával első alkalommal tett kísérletet a mester festési technológiájának megfejtésére`.

A Firenzei Kulturális Örökségi Hivatal Nukleáris Technológiai Laborjának munkatársai egy részecskegyorsítóval próbálták megfejteni a képek festési technikáját, így például azt, hogy miként készülhetett az 1501-ben befejezett Orsós Madonna című kép. "Ezzel a képet egyáltalán nem károsító technológiával nem csak a különböző festési rétegek pigmentjei különíthetők el, hanem az is megfejthetővé válik, hogy Leonardo miként készítette műveit. Ez olyan, mintha festés közben néznénk őt" - mondta el Cecilia Frosinini, a firenzei Opificio delle Pietre Dure restaurátor labor munkatársa a Discovery News-nak.

Szerinte eddig soha nem látott módon tudták tanulmányozni a színrétegeket, azok vastagságát, és azt a technikát, amivel a vászonra kerültek. A kutatás során kiderült, hogy Leonardo nagyon vékony rétegekben hordta fel a festéket, amellyel egy igen gazdag környezetet, és sokszor háromdimenziós hatást keltett.

Egyes művészettörténészek szerint azonban semmilyen újdonság nincs a fantasztikusnak tálalt elméletben. Alessandro Vezzosi, a Vinciben található Museo Ideale igazgatója szerint "ez egy nagyon érdekes kutatás, de a már meglévő tudásunkhoz nem tesz hozzá túl sokat. Egy olyan tudományos nézőpontot erősít meg csupán, amiről a kutatók már régóta tudtak". Da Vinci sokszor maga is megemlítette a sfumatónak hívott festési technikát, amely az olasz fumo, azaz füst szóból ered.

Vezzosi szerint azonban az sem meglepő, hogy a mester nem használta a palettát. Szerinte ugyanis Leonardónak nagyon fontos volt a megfelelő színhatás elérése, és bár sokat pepecselt a festékekkel, biztos nem foglalkozott azzal, hogy külön kikevergesse azokat. Gyakran az ecsetet sem használta, hanem puszta kézzel vitte fel a színeket: ezt a technikát használta későbbi munkái, így a Mona Lisa esetében is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár