2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

80 éves XVI. Benedek pápa

2007. április 16. 17:00

Békülékeny hangon az evolúcióról

Az evolúció nem bizonyítható tökéletesen, és a tudósok nem válaszolhatnak meg minden kérdést - állítja XVI. Benedek pápa, aki egy Németországban kiadott teológiai könyvhöz írt tanulmányában fogalmazta meg ezeket a gondolatokat. A Der Spiegel című német hetilap online kiadása részletesen idéz a könyvből, amelyben az is szerepel, hogy a hit sem képes mindent megmagyarázni.

A Schöpfung und Evolution, vagyis Teremtés és evolúció című Augsburgban megjelent könyvben a pápa írásában azzal foglalkozik, hogyan illenek bele a modern biológiai ismeretek a keresztény világképbe. A Spiegel Online arra emlékeztet, hogy a pápa tavaly már bírálta a géntechnikát, s ugyancsak tavalyi, regensburgi beszéde nem csak a muzulmánoknál váltott ki heves érzelmeket, ugyanis a tudományos ismereteket csak a sok megismerési forrás egyikének nevezte.

A mintegy 200 oldalas kötetben az egyházfő arról foglal állást, hogyan keletkezett az ember: egy hosszas kiválasztási folyamat során, ahogy a biológia mutatja? A válasz békülékeny, mert az egyházfő a hit válaszát nem tartja kizárólagosnak. Méltatja a természettudományokat, hiszen "az értelem nagy dimenzióit nyitották meg, amelyek korábban zárva voltak". Ugyanakkor úgy véli: a kutatók kompetenciáját meghaladja az a kérdés, hogy honnan származik a racionalitás. A pápa szerint erre "a természettudomány nem tud felelni, és nem szabad, hogy válaszoljon." Az embereknek ebben a kérdésben bízniuk kell "a teremtő értelemben".

Az evolúció kérdésében a pápa az "istenhívő evolúció" mellett foglalt állást. A kereszténység fő áramlatában - és nem csak a katolikusok körében -, sok hívőnek az a véleménye, hogy bár nem tagadják az evolúció biológia ismereteit, de úgy vélik: az egész mögött Istent, mint teremtőt kell keresni. Míg 1996-ban II. János Pál úgy vélekedett, hogy a brit természettudós, Charles Darwin elmélete több mint hipotézis, XVI. Benedek szerint az evolúció elmélete nem egy tudományosan teljesen bizonyított teória. A hosszú időszakok nem teszik lehetővé az ellenőrzést, és "nem tudunk 10 ezer generációt behozni a laboratóriumba".

II. János Pál 1980-ban kijelentette, hogy nincs ellentmondás a természettudomány és a hit között. Ugyanakkor az őt követő Ratzinger bíboros első pápai miséjét pontifikálva kijelentette: "az ember nem az evolúció jelentéktelen mellékterméke." Josef Reichholf, Németország egyik legtekintélyesebb evolúció-biológusa szerint azonban "a kinyilatkoztatásokból és a tudományos megismerésből származó igazság két teljesen külön dolog".

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár