2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Alapos vizsgálat után avatják szentté II. János Pál pápát

2007. április 5. 09:30

Akár idén is szentté avathatják II. János Pál pápát - jelentette ki a lengyel egyházfő halálának második évfordulóján José Saraiva Martins bíboros.

A bíboros a La Stampa című torinói napilapnak adott interjúban emlékeztetett arra, hogy a rendkívüli népszerűségnek örvendő néhai pápát, eredeti nevén Karol Wojtylát, már közvetlenül 2005. április 2-án bekövetkezett halála után sok híve azonnal szerette volna a szentek között látni.

Forrás. EPA
Martins szerint azonban kongregációja a legszigorúbb vizsgálatnak veti alá az összes dokumentumot, amelyek II. János Pál szentté avatási ügyében rendelkezésére áll. "Azok, akik tudni akarják 10, 20 vagy 100 év múlva, ki is volt valójában Wojtyla pápa, el kell, hogy mehessenek a levéltárakba, hogy megtalálják az összes szükséges dokumentumot és megértsék a maga teljességében az ő nagyságát. Azt gondolom, II. János Pál is pontosan így akarná".

Forrás: EPA
Martins bíboros egyúttal hangsúlyozta: számára II. János Pál "szent, élő evangélium, olyan ember volt, aki valóban egy másik világban, a szentek világában élt". Így érzik hívei is, akik azóta is naponta hosszú sorokban várakoznak, hogy sírjához zarándokoljanak.  Arra a kérdésre, hogy mikor avathatják boldoggá, a kardinális szintén nem tudott választ adni, mert ez attól függ, hogy a szentté avatási folyamat irányítója, a postulator, mennyi idő alatt állítja össze a dokumentumokból a "positiót", amelyet aztán a teológusok vizsgálnak meg. Nekik kell megállapítaniuk, hogy a jelölt "hősiesen gyakorolta-e a keresztényi erényeket".

II. János Pál halálának második évfordulóján a vatikáni grottákban misét mutatott be Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói metropolita a néhai egyházfő sírjánál, majd a lateráni Szent János bazilikában megkezdődött a boldoggá avatási eljárás egyházmegyei szakaszának nyilvános záróülése. Ezt Camilo Ruini bíboros, Róma pápai helynöke vezette. Délután XVI. Benedek pápa mutatott be engesztelő szentmisét előde lelki üdvéért a Szent Péter téren.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár