2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

 
Keresett szó   
Címke szerint
Dátum és között
Keresési feltételek:
Címke: Múlt-kor magazin 2022/őszi különszám
15 találat
[1]

Lenyűgöző történeteink – Megjelent a Múlt-kor 2022. őszi különszáma

[2022.10.18. 12:13] Hírek

Ne higgyük, hogy például a biztonsági öv és a fagylalttölcsér feltalálása között egy fikarcnyi különbség is van. Valójában évszázadok meghökkentő találmányai, sorsfordító tragédiái és szédületes sportteljesítményei szövik át lenyűgöző történeteinket.

[2]

Atomkatasztrófa Csernobilban

[2022.10.06. 17:48] Történelmi Magazin

1986. április 26-án hajnalban még kevesen tudhatták, hogy az emberi hibák sorozatából álló láncreakció a történelem legsúlyosabb atomkatasztrófáját idézi elő, amely emberek millióinak (köztük a jövőben születendők) egészségére lesz negatív hatással. Az emberiség korábban nem találta magát szemben olyan környezetszennyezéssel, amely több tízezer éven át fennmarad, és veszélyt jelent az élővilágra, semlegesíteni pedig nem áll módjában. 

[3]

Anglia ébresztőóra-emberei

[2022.10.06. 17:27] Történelmi Magazin

A hálószoba ablakán kopogást hallani: új nap virradt egy angol munkáscsaládban. Az ipari forradalom hajnalától egészen az 1970-es évekig mindennap hosszú pálcáikkal házról házra jártak az álmok üldözői, az ébresztőóra-emberek. A szakma elsősorban Észak-Angliában terjedt el, ahol az ipari és a bányamunkások több műszakban váltották egymást, valamint Londonban, ahol a kikötői dolgozók napirendje az apály-dagály váltakozásai miatt kiszámíthatatlan maradt. 

[4]

Tánc a túlélésért

[2022.10.06. 13:28] Történelmi Magazin

Amikor az Alma Cummings nevű amerikai nő 1923-ban azzal került az újságok híreibe, hogy hat partnert „elfogyasztva” 27 órán át táncolt folyamatosan, kevesen gondolták, hogy valóságos divatot teremt.

[5]

A legyőzhetetlen Gerevich Aladár

[2022.10.06. 13:19] Történelmi Magazin

„Tovább vívtunk, bírtuk, mert ötvenéves korunkban még úgy éreztük, hogy hát még fiatalok vagyunk. És ment is” – mesélte Gerevich Aladár, minden idők legeredményesebb magyar olimpikonja, hétszeres bajnok kardvívónk. 

[6]

Ha megmozdul a magyar föld

[2022.10.06. 13:08] Történelmi Magazin

A Kárpát-medence védőernyője megóv minket a cunamiktól, hurrikánoktól, és nagyobb vulkánkitöréstől sem kell tartanunk, de a földkéreg bármikor megmozdulhat – és mozdult is a történelem folyamán – alattunk.

[7]

A Post-it születése

[2022.10.06. 12:46] Történelmi Magazin

1968-ban Spencer Silver a 3M iparvállalat kutatójaként különlegesen erős ragasztóanyagok előállításán fáradozott. Az egyik kísérlete egy erős tapadású, de könnyen eltávolítható ragasztót eredményezett, amelynek azonban első pillantásra nem mutatkozott különösebb gyakorlati haszna.

[8]

Az első magyar híd a Duna fölött

[2022.10.06. 12:39] Történelmi Magazin

A Széchenyi lánchíd vagy közismertebb nevén a Lánchíd nemcsak Pestnek és Budának, hanem a Duna teljes magyarországi szakaszának az első állandó hídja volt. 

[9]

Dobozos (s)öröm

[2022.10.06. 12:28] Történelmi Magazin

A Gottfried Krueger sörgyár vezetői egyáltalán nem voltak elragadtatva az ötlettől, az American Can csomagolóanyag-gyártó cég munkatársai azonban meggyőzték őket: a hagyományos üveges vagy hordós változat helyett zárják fémdobozba a folyékony kenyeret.

[10]

A lélek magyar gyógyítói

[2022.10.06. 11:46] Történelmi Magazin

Selye János írta le először a már bántóan ismerős szót: stressz. Szondi Lipót pedig a nevét viselő tesztet, a sorsanalízis kísérleti módszerét fejlesztette ki. 

[11]

A náci siker és bukás kulcsa: az Enigma

[2022.10.06. 11:28] Történelmi Magazin

A náci Németország második világháborús sikereinek egyik alapja a gyors, koordinált csapatmozgásokon alapuló „villámháború” taktikája volt, amelynek segítségével akár a nagy túlerőben lévő, ellenséges csapatokat is megadásra kényszeríthették. E gyors, összehangolt műveletek egyik zálogát az első világháború végén Arthur Scherbius által feltalált rejtjelező gép, az Enigma jelentette, amely az ellenség által befogható rádióadásokkal szemben jóval biztonságosabb kommunikációs csatornát nyújtott

[12]

Hogyan került ostyába a gombóc?

[2022.10.06. 10:44] Történelmi Magazin

A XIX. század végére a fagylalt már régóta kelendő „örömforrás” volt, de ekkor még papír-, üveg- vagy fémtálakban szolgálták fel a hűsítőt, amelyet helyben kellett elfogyasztani. Az 1904-ben St. Louisban megrendezésre kerülő világkiállításon a hőségben szédelgő tömeg láttán – a legenda szerint – Arnold Fornachou fagylaltárus szír kollégájához, a gofriárus Ernest Hamwihoz fordult, aki tölcsérbe tekerte egyik készítményét, így megszületett a világ első kvázi fagylaltos tölcsére

[13]

A kisföldalatti építése

[2022.10.06. 10:19] Történelmi Magazin

Az első londoni metró 1863-as átadását követően a kontinentális Európában először Budapest büszkélkedhetett földalatti vasúttal. A XIX. század végi nagy fokú városfejlesztésnek köszönhetően jött létre a főváros legjelentősebb sugárútja, a mai Andrássy út, ám a Közmunkatanács a kezdetektől fogva ellenezte a felszíni kötöttpályás tömegközlekedési megoldásokat. 

[14]

A koponyalékelés hosszú története

[2022.10.06. 09:42] Történelmi Magazin

A legrégebbi orvosi beavatkozás, amelyre konkrét bizonyítékunk is akad, meglepő módon a trepanáció, azaz a koponyalékelés. Ennek fő funkciója az agykoponyában – akár fizikai trauma miatt, akár egyéb okból – megnövekedett nyomás csökkentése. Emiatt számos különféle esetben, akár a pontos mechanizmus ismerete nélkül is hatásosnak bizonyulhatott az agyi tünetek enyhítésére a műtét.

[15]

Elrontott borból mennyei nedű

[2022.10.06. 09:30] Történelmi Magazin

Egy népszerű történet szerint az hautvillers-i bencés apátság szerzetese, Dom Pérignon találta fel a pezsgőt a XVII. század végén. Az apátság pincemestereként rendtársait egy új, még meg nem erjedt cukrot tartalmazó borospalackkal akarta meglepni. Amikor belekóstolt a félkész produktumba, elhangzott a nevezetes „Csillagokat iszom!” felkiáltás.Egy népszerű történet szerint az hautvillers-i bencés apátság szerzetese, Dom Pérignon találta fel a pezsgőt a XVII. század végén. Az apátság pincemestereként rendtársait egy új, még meg nem erjedt cukrot tartalmazó borospalackkal akarta meglepni. Amikor belekóstolt a félkész produktumba, elhangzott a nevezetes „Csillagokat iszom!” felkiáltás.

Bezár