2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Film készült Robert Kennedy meggyilkolásáról

2006. október 12. 13:15

Emilio Estevez, Martin Sheen fia a rendezője a Bobby című filmnek, amelyben Robert Kennedy szenátornak, az 1968 június 5-én Los Angelesben meggyilkolt volt igazságügy-miniszternek, demokrata párti elnökjelöltnek állít emléket.

A film oldala

A film nem a máig tisztázatlan hátterű merénylet történelmi-politikai körülményeit vizsgálja, hanem 22 olyan képzeletbeli személy életén és történetén keresztül láttatja a második Kennedy-gyilkosságot, akik a Los Angeles-i Ambassador Hotelben tartózkodtak azon a véres éjszakán.

Robert Kennedy volt a legnépszerűbb demokrata párti politikus, akit az 1968-as elnökválasztás biztos esélyesének tartottak. Tőle várták az amerikai fiatalok, hogy véget vet az egyre súlyosabbá váló vietnami háborúnak. A merényletet aznap este követte el ellene a palesztin származású Sirhan Bishara Sirhan, hogy a kaliforniai előválasztásokon aratott győzelmét ünnepelte.A gyilkosság kapcsán több elmélet is napvilágot látott. Egyesek szerint Sirhan egy Kennedy által kötött izraeli fegyverüzletet akart megtorolni, mások szerint a chicagói maffia tetette él láb alól, mert igazságügy-miniszterként harcot hirdetett a szervezett alvilág ellen, de a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy Bobby a háborús lobbinak állt útjába.

Az ő halála, Martin Luther King fekete polgárjogi vezető két hónappal korábbi megölésével együtt csak olaj volt a tűzre a kormány- és háborúellenes mozgalmak szemében, amelyek augusztusban utcai harcokká változtatták a demokrata párt chicagói elnökjelölő kongresszusát. A választásokat végül Richard Nixon, a republikánus párt jelöltje nyerte Hubert Humphrey-vel, Lyndon B. Johnson alelnökével szemben és a vietnami háború csak 7 év múlva ért véget. Sirhant előbb halálra, majd életfogytiglanra ítélték, azóta is börtönben van.

Estevez, akinek családja közismerten demokrata párti elkötelezettségű, filmjével kivívta Robert Kennedy özvegyének, Ethelnek elismerését is. "Hálásak vagyunk neki, hogy felidézte Robert Kennedy életét, a társadalmi igazságosság, a béke, az egyenlőség iránti elkötelezettségét" - áll az özvegy közleményében. Lánya, Kerry Kennedy, a hetedik Robert 11 gyermeke közül, úgy vélekedett, hogy "az elmúlt 38 évben nem volt még ennél fontosabb pillanat, hogy emlékezzenek értékeire, Amerika-víziójára, és céljaira egy zűrzavaros világban" és fontosnak nevezte, hogy egy fiatal generáció is világosan lássa Robert Kennedy történetét.

A film igazi sztárparádét kínál, csak éppen Robert Kennedy figuráját bízta Estevez a színészként szinte ismeretlen Dave Frauncesre. A rendező maga is játszik az alkotásban, olyan társak mellett, mint Sir Anthony Hopkins, Laurence Fishburne, Harry Belafonte, Helen Hunt, Sharon Stone és apjának is juttatott egy szerepet. A Bobbyt korábban már a velencei fesztiválon is vetítették, és november 17-én mutatják be az Egyesült Államokban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár