2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

80 éves lenne Marilyn Monroe

2006. június 1. 10:00

Június 1-jén lenne 80 éves minden idők egyik legismertebb filmsztárja, Marilyn Monroe, akiről ma is találgatják, ki volt valójában. Szexbálvány, nagy művész, a szórakoztatóipar áldozata vagy esetleg a politika bábfigurája? Akár a gyógyszerek rabja, akár az amerikai tömegkultúra emblémája volt, máig nem lehet tudni, hogy a való életben is szerepet játszott-e vagy őszintén önmagát adta.

A nyuszis magazin és filmvászon bűvöletében

Los Angelesben született 1926. június 1-jén Norma Jean Baker néven. 16 évesen férjhez ment, a második világháború idején egy repülőgépgyárban dolgozott. Itt fedezte fel egy fotós, aki beajánlotta egy ügynökséghez, és ezzel megkezdődött karrierje. Elvált a férjétől, címlapra került, szőke lett, filmszerződést kapott és felvette a Marilyn Monroe nevet.

A 20th Century Fox stúdió fél évig csak "csiszolta", új frizurát kreáltak neki, megtanították sminkelni, öltözködni, kicsit még színészkedni is, de a befektetés - akkor - kárba veszett. Monroe megbukott a Foxnál és a Columbiánál is, így visszatért a modellkedéshez és 1949-ben elvállalta a híres-hírhedt aktnaptárat. A képek később, 1953-ban a Playboy magazinban jelentek meg, ő lett az első "centerfold" lány, akiről az újság közepén kihajtható képet közöltek, ami persze újabb magasságokba röpítette népszerűségét.

A Fox ekkor újra szerződtette, az Aszfaltdzsungel és a Mindent Éváért című filmekben a nézők megismerték, megszerették - már ekkor több szerelmes levelet kapott, mint a nagy sztárok. 1953-ban eljátszotta a Niagara és a Szőkék előnyben című filmek főszerepét, s egy csapásra ő lett Amerika szex-szimbóluma, milliók bálványa.

Nem sokkal később férjhez ment Joe DiMaggio baseballsztárhoz
. A házasság kilenc hónap után véget ért, de ex-férje haláláig kitartott mellette. Monroe ekkor már úgy érezte, hogy a film felfalja lelkét, még aludni sem tudott. Bizonytalan énje a szerepekbe könnyen illeszkedett, de a forgatásokról órákat késett, a szövegeket elfelejtette, elkeseredetten harcolt a stúdióval a pénzért és a szerepekért. Nagyot alakított a Hét év vágyódásban, itt produkálta a metrószellőző fölött az emlékezetes jelenetet, amint a szél felfújja szoknyáját. Monroe ekkorra megelégelte a szexbomba szerepét és egy év szabadságot vett ki, ezalatt a híres New York-i Actor's Studióban képezte magát. Állítólag ekkor Rainier monacói herceg őt is számba vette lehetséges feleségként, választása végül azért esett Grace Kellyre, mert Monroe nem volt katolikus.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár