2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

 
Keresett szó   
Címke szerint
Dátum és között
Keresési feltételek:
Címke: Múlt-kor magazin 2018/tél
14 találat
[1]

Véres tragikomédia Szarajevóban

[2018.11.20. 14:58] Történelmi Magazin

„– Hát megölték a Ferdinándot – mondta a takarítónő Švejk úrnak, aki évekkel azelőtt búcsút vett a katonaságtól, miután a katonaorvosi bizottság végérvényesen hülyének nyilvánította; (...) – Melyik Ferdinándot, Müllerné? – kérdezte Švejk, tovább masszírozva a térdét.” Így kezdődik az Osztrák–Magyar Monarchiáról szóló talán legzseniálisabb szatíra, Jaroslav Hašek remekműve, a Švejk. Bár a látszólag együgyű alakot, a „derék katonát” nem rázza meg különösebben a hír, a világ történelmében kulcsfontosságú eseményről volt szó. A Habsburg-trónörökös meggyilkolásának hírére ugyanis az Osztrák–Magyar Monarchia ultimátumot adott Szerbiának, és mivel a délszláv állam nem teljesítette az abban foglalt feltételeket, 1914. július 28-án kitört a nagy, utóbb elsőnek nevezett világháború.

[2]

Hét étel, amelyet híres emberekről neveztek el

[2018.11.20. 14:55] Történelmi Magazin

Az előkelő éttermek menükártyáin a legtöbb étel kap valamilyen jelzőt, amely alapjaiban határozza meg magát az étket. De vajon tudjuk-e, hogy kiről nevezték el a Benedek-tojást? Hogy ki készítette el először a Margherita-pizzát? Vagy hogy miért vitázik egy habcsókos süteményen Ausztrália és Új-Zéland? Ahogy nekünk, embereknek, úgy az ételeknek is külön történelmük van.

[3]

Németalföldi mesterek találkozása a klímaváltozással

[2018.11.20. 14:53] Történelmi Magazin

Nem szokásunk kétségbe vonni a festők témaválasztásainak észszerűségét, de a flamand mesterek téli tájakhoz való vonzódását biztos jobban segít megérteni, ha tudjuk: a képek többsége az úgynevezett kis jégkorszak idején született. Akkor, amikor Európa időjárását jelentős mértékben befolyásolták a világszerte bekövetkezett vulkánkitörések. A zord természeti jelenségek nyomán tapasztalt éghajlatváltozásokra a lakosság próbált jól-rosszul reagálni a hétköznapokban: néhányan éheztek, mások fakutyáztak vagy korcsolyázva udvaroltak egy befagyott csatorna jegén – vagyis a körülményekhez igazodva élték az életüket. Ezek a remekművek rabul ejtik manapság a kellemesen melegre fűtött múzeumokban bámészkodókat. Hogy munka közben a festő mire gondolt, azt továbbra sem tudjuk, de hogy fázott, az egészen biztos.

[4]

Abraham Lincoln meggyilkolása

[2018.11.20. 14:49] Történelmi Magazin

Abraham Lincolnt manapság is az Egyesült Államok egyik legnagyobb elnökeként emlegetik, arcmása felkerült a Mount Rushmore-ra is. A republikánusok első elnökét az amerikai polgárháború utolsó napjait követően ölték meg. A merényletet egy kiterjedt csapássorozat részének szánták, hogy ezzel fordítsák meg a háború menetét, de végül csak Lincoln esett áldozatul a gyilkos tervnek.

[5]

Ki ölte meg Kinget?

[2018.11.20. 14:44] Történelmi Magazin

Martin Luther King neve összefonódott a XX. század derekának amerikai polgárjogi mozgalmaival. A faji alapú megkülönböztetés, a szegregáció és a jogi egyenlőtlenségek elleni küzdelme az amerikai politikai élet meghatározó szereplőjévé tette. Rendkívül hatásos szónok volt, az 1963-as, úgynevezett Washingtoni menetelés során elmondott Van egy álmom kezdetű beszéde világhírűvé tette őt. Küzdelmeiben a polgári engedetlenségre és az erőszakmentességre támaszkodott. Bár a harca a polgárjogokért sikerrel zárult, ő maga ennek eredményét már nem érte meg: 1968. április 4-én a Tennesseeben található Memphisben merénylet áldozata lett.

[6]

Hollywood bukott angyala

[2018.11.20. 14:43] Történelmi Magazin

Gyönyörű volt, okos, tehetséges… és alkoholbeteg. Frances Farmer egész életében súlyos mentális problémákkal küszködött. A színésznő azonban csak egy Hollywood bukott angyalai közül, akikről nem tudjuk: az álomgyár csábítja-e magához a szereplés lehetőségétől megittasult, érzékeny idegrendszerű sztárjelölteket, vagy később, a csillogó kulisszák mögött zajló tragédiák okozzák-e a mentális problémákat, és siklatják ki a korán kiégő filmcsillagok életét.

[7]

Utazás az indiai középkorba

[2018.11.20. 14:40] Történelmi Magazin

A sokarcú Indiát a világ leginkább a csodálatos muzulmán emlékei miatt tartja számon. India jelképe, valamint az örök szerelem szimbóluma, a Tádzs Mahal – mogul síremlék. Az ezeréves, rejtélyekkel övezett hindu emlékek, barlangkolostorok, szentélyek, templomok, városok (és templomvárosok) a pompás, díszes, emeletes kapuzatokkal (gopuramokkal) főleg a trópusi Közép- és Dél-Indiában találhatók. Itt még elevenen él a sok ezer indiai isten hagyománya és tisztelete. A hinduk zarándoklatokon, „fesztiválokon” hódolnak isteneiknek. Idegen pedig csak ritkán pillanthat be a ma is élő középkori szertartásaikba. Ráadásul némelyik szent helyükre, városukra igaz az „elfelejtett” jelző: a legnagyobb középkori hindu várost több évszázada elhagyták, s csak a XIX. század folyamán fedezték fel újra.

[8]

Videla tábornok piszkos háborúja

[2018.11.20. 14:22] Történelmi Magazin

Amikor Jorge Eduardo Acosta 1978. június 25-én este berontott a kínzóközponttá átalakított Haditengerészeti Műszaki Iskola (ESMA) celláiba, a foglyok kínosan feszengve fogadták szokatlan viselkedését. A „Tigris” egyenként megölelgette azokat, akikkel egyébként kínzásuk szüneteiben whiskyt kortyolgatva viccelődött. A rabok persze tudták, hogy az öröm Argentína első, egyes feltételezések szerint nem a legtisztább körülmények között megnyert futball-világbajnoki címének szól, a mintegy másfél kilométerre található Estadio Monumentalból ugyanis tisztán hallották a szurkolók örömittas kiáltásait.

[9]

Raszputyin likvidálása

[2018.11.20. 14:03] Történelmi Magazin

Alighanem még a mai fiatalok többsége is hallotta már a Boney M. egyik legnagyobb slágerét, a Raszputyint. A dalban a misztikus figurát az orosz cárné szeretőjeként, valamint Oroszország legnagyobb szexgépeként emlegetik, aki végül merénylet áldozatává vált. Korántsem a népszerű együttes slágere volt az egyetlen, amely feldolgozta a témát: Raszputyin személye számos rendezőt és regényírót is megihletett. De vajon miért lett popkulturális ikon egy XX. század elején élő orosz szerzetesből? Mi igaz a körülötte terjengő szóbeszédből? Ki volt ez a legendákkal átszőtt életet élő „szent ember”, akinek figurája még az 1970-80-as évek legfelkapottabb nyugatnémet popformációját is megihlette?

[10]

Célkeresztben a Nehru–Gandhi-dinasztia

[2018.11.20. 14:01] Történelmi Magazin

A történelem során gyakorlatilag példátlan, ami Indiában a XX. század második felében végbement. A valódi – vagyis nem csak a vezető politikusok szólamaiban – plurális demokráciaként működő, hatalmas területű államot néhány éves megszakításoktól eltekintve több évtizeden át egy olyan dinasztia kormányozta, amelynek tagjai mindannyiszor demokratikus választásokon kerültek hatalomra. A számos vallási és etnikai törésvonal által szabdalt országban azonban két, a Nehru–Gandhi-dinasztiából kikerült miniszterelnök is merénylet áldozatává vált.

[11]

Sisi utolsó napjai

[2018.11.20. 13:29] Történelmi Magazin

A Magyarországon rendszerint csak Sisiként emlegetett Erzsébet királyné tragikus sorsa jól ismert. Bár szerelmi házasság révén került a bécsi udvarba, annak szigorú légköre szinte megfojtotta az ifjú császárnét. Erzsébet igyekezett is kitörni díszes börtönéből, ezért élete második felét az osztrák fővárostól távol különféle utazásokkal töltötte. Egy ilyen vakációja alkalmával került egy anarchista merénylő „célkeresztjébe”.

[12]

A Brit Birodalom elátkozott gyémántja

[2018.11.20. 13:19] Történelmi Magazin

A gyémántokat a történelem kezdete óta különös becsben tartja az emberiség. Bár ma már ipari célokra is használják, értéküket sokáig az szabta meg, hogy a tulajdonosaik milyen, a drágaságukkal lenyűgöző ékszereket készítettek belőlük. Azonban a gyémántok világának is megvan a maga első osztálya. A legnagyobbak és a legtisztábbak felfoghatatlan értéket képviselnek. Némelyiknek pedig saját története és legendája alakult ki. A leghíresebb kétségkívül a Koh-i-Noor köré szövődött.

[13]

Petőfi megtört özvegye

[2018.11.20. 13:09] Történelmi Magazin

„A szerelemben minden érdem, a házasságban semmi sem több a puszta kötelességnél, mit minden ember tartozik megtenni” – rögzíti keserű sorait 1854. október 27-én négyoldalas töredékében Szendrey Júlia. A „nemzet özvegye” ezt már a második, Horvát Árpád történésszel kötött, alapvetően boldogtalan házasságának negyedik évében vetette papírra. De tekintsünk vissza az időben egy negyedszázadot!

[14]

Kormányzás ellenszélben

[2018.11.20. 12:59] Történelmi Magazin

A vitorlázás mesterségét pusztán alapfokon ismerők is tudják, hogy széllel szemben is lehet haladni. Természetesen nem teljesen a szél ellen, hanem annak irányát cikcakkban keresztezve és szükségszerűen fordulatokat végrehajtva, a célhoz minden manőverrel közelebb érve. Ezt a műveletet cirkálásnak (kreuzolásnak) nevezik, a vitorlásversenyek legtaktikusabb része a cirkálószakasz teljesítése. Antall József és kormánya 1990-től úgy haladt előre programjának megvalósítása során, mint a széllel szemben vitorlázó hajó, cirkálva, az egyik fordulatot sikeresen, a másikat rosszabbul teljesítve, de a pontosan meghatározott célt minden körülmények között szem előtt tartva. 

Bezár