2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Teret neveznek el a Beatlesről Hamburgban

2006. szeptember 14. 11:45

Beatles-dalok feldolgozásait tartalmazó lemez eladásából befolyó pénzek is hozzájárulnak a zenekar emlékét megörökítő tér létrehozásához Hamburgban.

A hatalmas, lemez alakú teret a Hanza-város vigalmi negyedében, a Reeperbahn és a Grosse Freiheit utcák sarkán alakítják ki. A költségek 300 ezer euróra (81 millió forintra) rúgnak. Az összegből eddig 115 ezer euró gyűlt össze adományokból, jelentette a hamburgi Oldie 95 rádióállomás. Közpénzt a célra nem vesznek igénybe. A hiányzó összeget részben az EMI lemezcég kívánja előteremteni, nem merő szívjóságból, hanem üzleti alapon. A világ egyik legnagyobb lemezkiadó vállalata a négy liverpooli zenész előtt tisztelgő cd-t ad ki `All Together Now - Beatles Songs by Superstars` címmel, a korongon 15 Beatles-dal, valamint egy mix lesz hallható jelenkori sztárénekesek előadásában.



A Lucy In The Sky With Diamondst például Elton John énekli, a Yesterday az En Vogue előadásában szólal meg, Tina Turner a Helpet adja elő (amit már feldolgozott a 80-as évek közepén megjelent Private Dancer című nagylemezén is). Az idei Eurovíziós dalfesztiválon Németországot képviselő Texas Lightning nevű banda a Norwegian Woodot dolgozta fel. A lemezcég minden egyes eladott cd után 1 eurót fizet be a tér és az ott felállítandó Beatles-emlékmű létrehozásának költségvetésébe. Az emlékmű ott fog állni, ahol egykor, a 60-as évek elején a Beatles karrierje elkezdődött: az időközben lebontott Star Klub helyén. A lemez szeptember 29-én kerül a boltokba.

Eddig már számos neves zenész és közéleti személyiség járult hozzá a 300 ezer eurós költség előteremtéséhez, köztük Brian Auger, Suzy Quatro, Marius Müller-Westernhagen, Melanie C., Matthias Jabs (a Scorpions gitárosa) és Hape Kerkeling német tv-komikus (akinek új könyve, a Santiago de Compostela-i zarándokhelyre vezető 800 kilométeres gyalogtúrájáról szóló naplója hetek óta vezeti a Der Spiegel és a Buchreport eladási jegyzékén a nem szépirodalmi kötetek rangsorát).

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár