2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

40 éve búcsúzott az angol közönségtől a Beatles

2006. május 2. 10:30

A Beatles történetének leszálló ága sokak szerint akkor kezdődött, amikor a négy liverpooli gombafejű bejelentette, hogy befejezi a koncertezést. Ígéretüket beváltva, éppen negyven évvel ezelőtt adták utolsó angliai koncertjüket a londoni Wembleyben.

Az utolsó koncert napja 1966. május 1-re esett, ekkor tartották a New Musical Express díjkiosztó televízió műsorát. A koncert lezajlott, a filmfelvétel azonban elmaradt, ugyanis Brian Epstein, a Beatles menedzsere nem tudott megegyezni a tv-társasággal. Epstein amúgy a fiúkkal egyetértésben már jóval a koncert előtt eldöntötte, hogy vége az élő fellépéseknek - a visítozó tinlányok lehetetlenné tették a Beatles zenéjének élvezetét.

Amikor a bejelentés elhangzott, hogy valóban nincs több élő fellépés, a rajongók a menedzser hivatala elé vonultak, ám minden hiába. Angliától elbúcsúzott a Beatles. Már az előző egy évben is megritkultak élő fellépései, televíziós szereplésekben viszont nem volt hiány.  Az együttesnek nagyon jó esztendeje volt 1965: megjelent és hatalmas sikert aratott a Help! című album, elkészült az azonos című film. Rövid európai turnét bonyolítottak le Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban, majd az Egyesült Államokban és Kanadában álltak színpadra. Ebben az esztendőben lettek a brit birodalmi rend (MBE) tagjai az ország konzervatív köreinek heves tiltakozását kiváltva.

Már 1965 végén véget ért az utolsó angliai Beatles-turné. Az 1966. május elsejei londoni búcsúkoncert után következett egy kéthetes németországi koncertsorozat, amelynek során tiszteletüket tették a fiúk Hamburgban, ahonnan karrierjük elindult. Ezután távol-keleti koncertek következtek, a japánt hatalmas ováció kísérte, a Budokanban filmre rögzítették a bulit. Kínos eseménye volt viszont a turnénak a manilai koncert, mert a százezer néző által élvezett buli után a fáradt fiúk nem mentek el az akkori elnök, Ferdinand Marcos fogadására. Emiatt nekik rontott a sajtó, s a helybéliek is megrökönyödve vették tudomásul az államfő "kikosarazását". Állítólag elutazásuk előtt még tettlegesen is bántalmazták őket.

1966 augusztus végén azután amerikai és kanadai rajongóitól is elköszönt John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr. Hanyatlásról azonban még korántsem volt szó. Ebben az évben jelent meg Revolver című nagyszerű albumuk: hatalmas sikert aratott két kislemezük, a Yellow Submarine és az Eleanor Rigby, valamint a Paperback Writer és a Rain. Már ennek az évnek a végén elkezdődtek az együttes talán legegységesebb lemezének, a Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Bandnek a felvételei. A hátralévő aktív évek lemezei közül az 1968-as dupla fehér album sok nagyszerű dala ellenére kissé eklektikusra sikerült.

Az Abbey Road 1969-ben ismét mestermunka volt, kései korszakuk gyöngyszeme. Az 1969-es év januárjára esett még egy "Beatles-koncert" az Apple londoni székházának tetején, ezt azonban a rendőrség a forgalmi dugók miatt leállította

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Kovács Miklós)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár