2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A brit kormány hazudott 1956-ban

2006. június 28. 14:00

Eltussolták a hiányosságokat

A jelentés

15 hónappal később egy fej és kezek nélküli testet húztak ki a vízből
Chichester közelében, amit a parancsnok volt kollégája, Sidney Knowles Lionel Crabb-bel azonosított. Az eset a brit kormány féltve őrzött titkává vált, a médiában pedig számtalan teória látott napvilágot azóta az eltűnés lehetséges körülményeiről. Most, 50 évvel később feloldották az ügyről készült egyik irat titkosságát, amit a BBC azon nyomban leközölt.

A jelentést a kabinettitkár, Sir Edward Bridges készítette az akkori brit miniszterelnök személyes utasítására. Anthony Eden - azután, hogy Hruscsov érkezése előtt betiltotta a titkos akciókat - elsősorban arra akart választ kapni, hogy miért csak 15 nappal később szerzett tudomást az ügyről és annak katasztrofális végkimeneteléről.

Mint az az anyagból kiderül, a késedelemért két minisztériumi államtitkár volt a felelős, akik nem merték tájékoztatni feletteseiket. De nem csak az államapparátus hibázott, hanem a titkosszolgálat akciója is átgondolatlan volt, nagyfokú hiányosságok mutatkoztak a kidolgozásban. Amikor észlelték a parancsnok eltűnését, a lelepleződéstől tartva nem indítottak utána átfogó keresést. A jelentést olvasva Crabb családja felháborodásának adott hangot: "Felettesei felelőtlenül és kőszívűen viselkedtek. Feláldozták, sorsára hagyták, ami szerintem iszonyú azok után, amit a hazájáért tett" - mondta Lomond Handley, az egyik rokon. Számára az fáj a legjobban, hogy évtizedeken keresztül hazudtak a háborús hősről.

Az iratból kiderült igazság azonban továbbra is felemás, még mindig nem tisztázott, hogy pontosan mi is történt 1956. április 19-én Lionel Crabb-bel élete utolsó bevetésén. Sidney Knowles nemrég azt nyilatkozta, hogy a holttest "megfelelő" azonosításakor parancsot teljesített, de valójában sohasem volt biztos benne, hogy néhai kollégáját találták meg. Ahhoz, hogy többet tudjunk meg a békaember eltűnéséről, szükség lenne az üggyel foglalkozó, azonban mindmáig titkosított szovjet aktákra is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár