2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A CIA kikémlelte a francia nukleáris programot

2006. március 24. 10:30

A CIA kémműholdakkal, kémrepülőkkel és kémhajókkal, valamint beépített ügynökökkel tartotta megfigyelés alatt Franciaország nukleáris fegyverek kifejlesztését célzó programját.

A tájékoztatás szabadságának jegyében az amerikai kormányzat 32 olyan dokumentumnak oldotta fel kedden a titkosságát, amelyek azt bizonyítják, hogy a CIA 1946 februárjától 1987 júniusáig nagy erőkkel figyelte meg Franciaország nukleáris programját. Ehhez Washington kémműholdakat, U2 repülőgépeket, hajókat és beépített ügynököket vetett be.

A KH-7-es műhold felderítése a francia létesítményekről, 1967

Technikai szinten a hatvanas években indított Burning Light (Égő fény) művelet során a francia nukleáris kísérletek elektromágneses hullámait mérték be. A dokumentumokból kiderül, hogy Washington előre tudta valamennyi francia kísérlet pontos dátumát és idejét, valamint pontosan ismerte a Francia Polinéziához tartozó Mururoa és Fangataufa szigeteken található kísérleti telepek minden részletét.

Politikai szinten a francia tudósokat tartotta megfigyelés alatt a CIA, miután 1945-ben az amerikaiak megakadályozták, hogy a francia hadsereg Németországból urániumot, eszközöket és tudósokat szerezzen be. Washington attól tartott, hogy Franciaország a Szovjetuniót segíti. Egy 1946. február 18-i keltezésű, biztos forrásra hivatkozó, korábban szigorúan titkos dokumentum szerint a francia tudósok rájöttek az atomrobbantások technikájára, s megpróbálták azt kormányuk és a szövetségesek háta mögött eladni. Ugyanez a jelentés azt állítja, hogy a francia atomenergetikai bizottság valamennyi vezetője kommunista vagy kommunistaszimpatizáns volt.

A dokumentumokat honlapján közlő George Washington Egyetem kutatója, Jeffrey Richelson azt állítja, hogy a kémkedést a kilencvenes években új-zélandi közreműködéssel folytatta a CIA francia területen.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár