2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Kulcsár Ádám

Hét civilizáció, amely rejtélyes módon tűnt el

Maja, inka, mississippi, húsvét-szigeti, Indus-völgyi civilizáció – csupán néhány olyan kultúra, amely eltűnt a történelem süllyesztőjében, a nagyszámú épített örökségen és régészeti leleten túl számos, megválaszolatlan kérdést hagyva maga után.

Briliáns piramisépítő mérnökök

Talán a maja birodalom bukása a legklasszikusabb példája annak, amikor egy civilizáció teljesen eltűnik: a maják pompás épületeit, csodás városait és úthálózatait nyelte el a közép-amerikai dzsungel. Habár nyelvük és kultúrájuk a mai napig tovább él, a civilizáció csupán önmaga árnyéka; a birodalom aranykorát a hagyományosan az összeomlás IX. századra datált kezdete előtti klasszikus korra teszik, amikor a mezőgazdaság és az építészet terén végrehajtott nagy tettek a Yucatán-félsziget egészére kiterjedtek Mexikótól egészen a mai Guatemaláig és Belize-ig.

A maják kiterjedt írásbeliséget folytattak, ismerték a matematikát, naptárt készítettek, briliáns mérnöki tudásuk pedig lehetővé tette, hogy megépítsék legendás piramisaikat, teraszaikat, sőt csatornáikat. Habár sokáig azt gondolták, hogy a X. századtól kezdve a birodalom titokzatos körülmények hatására kezdett veszíteni a fényéből, a legújabb bizonyítékok arra mutatnak, hogy vesztét a Yucatán-félsziget időjárásának megváltozása és az éhínséggel, valamint a városi központok elnéptelenedésével járó állandó háborúskodás okozta.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2023. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár