2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

2005 a régészet nagy éve volt

2005. december 27. 14:12

A 2005-ös esztendő is bővelkedett a magyarországi ásatásokban. A Múlt-kor összeállítása - néhány kiragadott példa segítségével - hazánk régészeti gazdagságára, kulturális örökségünk sokszínűségére kívánja felhívni a figyelmet.

Korábban


2005-ben lett százéves

100 évvel ezelőtt vívták az orosz-japán háború legvéresebb csatáit a Távol-Keleten, ám mi most békésebb vizekre evezünk: összeállításunkban az 1905-ös év legjelesebb eseményeit és szülöttjeit gyűjtöttük össze.


Evangélium 2005

Íme 2005 jó és legjobb hírei a Múlt-koron. Nyugodjon bele az újévbe pozitív töltetű híreinkkel!


A halál oka: 2005

Áttekintésünk a 2005-ös év halálhíreiből a történelmet formáló személyiségeket emeli ki.


2005: a furcsaságok éve

Idei összegző válogatásaink befejező darabjában az év 10 legkülönösebb hírét gyűjtöttük egy csokorba.

Autópálya-ásatások

Régészek a világ körül: a 2005-ös év legnagyobb felfedezései

Piramis Boszniában, Anglia első védőszentje, A nyugati világ legrégibb térképe, A Közel-Kelet első keresztény temploma, Arkhimédész halálsugara, Odüsszeusz és a politika, A világ legrégibb halászhajója, Dávid király palotája, Ókori trák aranykincsek, Középkori csontkamra Londonban, A legősibb európai civilizáció, A legrégibb cipő Angliában, A kínai Pompeji, Szent Pál sírja
Figyelemre méltó eredményekről számolhatunk be az autópályák és elkerülő utak nyomvonalán folytatott, nagy felületet érintő ásatások kapcsán. A leendő M6-os Ráckeresztúr és Besnyő közötti szakaszán, Ercsi külterületén egy Génius-szobor került elő. A műalkotás jó állapotúnak mondható, bár a feje a jobb oldalon hiányos, és lába térdtől lefelé csonka. Hodik Mónika régész szerint a szobor kidolgozása gondos munkáról tanúskodik. A szobor még további fejtörést okoz a kutatóknak, mivel egy Árpád-kori falu egyik árkából emelték ki.

A nyomvonalon továbbhaladva Barcs mellett három hektárnyi felületet tárt fel a Kasza Csaba vezette régész-csapat. A 150 objektum bronzkori és Árpád-kori leleteket rejtett magában. Az egyiket, egy bronz mellkeresztet gazdája valamikor elhagyhatta, mivel a földfelszín közelében bukkantak rá. A megelőző kutatások más helyeken is folytatódtak. Így az M7-es Nagykanizsát elkerülő részén egy 4. századi, ókeresztény kápolna maradványai kerültek a napvilágra. A Nagyrécse melletti Tüskevári dűlőben valószínűleg a középkori Petend vagy And település nyomait fedezték fel.  

Az M3-as Nyíregyházát elkerülő szakaszán Nyírtura és Nagykálló között 15, újkőkori, bronzkori illetve népvándorlás kori lelőhelyet találtak a régészek. Az M5-ös autópálya Röszkét Szegeddel összekötő része is gazdag leletanyagot - késő bronzkori település és temető, szarmata falu - rejtett magában.

Az M35-ös hajdúböszörményi, az ún. Brassó-ér mellett elhaladó szakaszán szarmata és Árpád-kor településeket sikerült feltárni. Az egyik szabadtéri kemencében található vassalak és fémmaradványok fémművességre utalnak. Az M8-as érinteni fogja Baracs Kr. e. 1400-1500-as évekből származó középbronzkori és egy Árpád-kori falurészletét, ezért megelőző feltárásokra volt szükség. A leletek közül kiemelkedik egy bronzból készült mellkereszt: a feszületet és Krisztus-alakot egyben öntötték ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár