2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

 
Keresett szó   
Címke szerint
Dátum és között
Keresési feltételek:
Címke: Múlt-kor magazin 2023/tavasz
15 találat
[1]

Spanyolországba vitte az ókori Tróját El Greco

[2023.04.11. 18:08] Hírek

Domenikosz Theotokopulosz, más néven El Greco, azaz „a Görög” az európai művészet történetének legkülönlegesebb alkotói közé tartozik. Pályafutása során fontos szereplőjévé vált a posztbizánci görög, a velencei, a római, majd a spanyolországi festészetnek is.

[2]

A Beatrice megfigyelése

[2023.02.11. 15:18] Történelmi Magazin

A Kádár-rendszerben nemigen mertek szembeszállni az emberek a rendőrökkel, ez alól a rockkoncertek voltak valamennyire kivételek (és persze a futballmeccsek), ahol szélsőséges esetben akár nyílt színi, bár egyenlőtlen összecsapásokra is sor kerülhetett. Az erőszakszervezet szigorú intézkedéseinek hátterében sokszor ott állt egy-egy operatív nyomozás, ugyanis a titkosügynökök siserehada át- meg átszőtte a könnyűzenei élet legkülönbözőbb bugyrait, jelentéseik alapján pedig sokszor kerültek kellemetlen helyzetbe a zenészek. Nemegyszer még pofonokat is kaptak a rendőröktől. Ennek egyik ékes példája a Beatrice együttes vesszőfutása.

[3]

Egy budai orvos kettős élete

[2023.02.11. 15:13] Történelmi Magazin

A XIX. századi családi élettel kapcsolatban mindmáig számos sztereotípia, tévhit él a köztudatban. Nosztalgiával gondolunk vissza a viktoriánus korszak többgenerációs, sokgyermekes, kifelé erőt, tiszteletreméltóságot és stabilitást sugárzó polgári famíliáira, amelyeket az élet viharait elhárító, kenyérkereső férjek és az otthon melegéről gondoskodó feleségek tartottak össze. 

[4]

A nagyszentmiklósi Nákó-kastély

[2023.02.11. 15:09] Történelmi Magazin

Nincs elérhetetlenül távol, csak a Bánátban, Temes megyében, az Alföld délkeleti részén, a Maros folyótól délre. S ha ma már nem is „találjuk” ott a festészet, a zene, a művészetek, az oktatás múzsáit és a szerelem, a kereskedés isteneit, az biztos, hogy a XVIII. század végén és a XIX. század első felében hosszan megpihentek e vidéken, és jótékony gondoskodásukból bőven jutott a kicsiny település, Nagyszentmiklós (ma Románia) lakóinak. 

[5]

A börtönbe zárt CPg 

[2023.02.11. 15:06] Történelmi Magazin

A hetvenes évek közepén egy új ifjúsági szubkultúra alakult ki Angliában, amely a popipar által beszippantott és sterilizált rockzenében újra felélesztette a lázadás szellemét: a punk. Ennek hulláma hamar szétterjedt a nyugati világban, majd – némi fáziskéséssel – Magyarországot is elérte, kikényszerítve a pártállami rendszer reakcióját. A különböző intézmények eltérően viszonyultak a megjelenéséhez. Az állampárt ifjúsági szervezete, a KISZ például (a mederbe terelés szándékával) igyekezett felkarolni az új, „amatőr” együtteseket, de a különböző művelődési házak is teret adtak nekik. Ezzel szemben a rendőrség, különösen vidéken, deviánsnak tekintette és üldözte a punkokat. Az állambiztonság pedig kifejezetten politikai kérdésként kezelte a jelenséget. 

[6]

A Kex zenekar és a politikai rendőrség

[2023.02.11. 15:04] Történelmi Magazin

Szívbe markoló jelenet játszódott le Jancsó Miklós Még kér a nép című filmjének 1971-es forgatása közben: Cseh Tamás, nemzedékének krónikása, a film egyik ikonikus mellékalakja gitárján búskomor dallamot pengetve sétált át a kamera előtt azt énekelve: „Baksa János odavan.” A zenésztárs és jó barát, Baksa-Soós János néhány nappal korábbi disszidálását hírül adó képsorok végül a film végleges verziójában is benne maradtak.  E rövid snitt ezáltal olyan kordokumentummá vált, amely nemcsak egy több megbecsülést érdemlő, kivételes tehetségű művész, hanem egy rövid életű, de annál nagyobb hatású zenekar búcsújának is emléket állított.

[7]

Hét híres tűzeset

[2023.02.11. 15:01] Történelmi Magazin

Fejőstehén, feledékeny pék, római császár, menekülő oroszok, földrengés, szövetséges háborús bűn – számos oka lehet egy pusztító tűzviharnak, amely képes egy egész várost lerombolni. Mi most a hét leghíresebbet soroljuk fel.

[8]

A zálogházak története

[2023.02.11. 14:59] Történelmi Magazin

A pénz átmeneti hiánya egyidős a pénz használatával, és a megoldásokat is legalább ilyen régóta keresi rá az emberiség. Mindig akadt, aki épp bővében volt a pénznek, és szívesen juttatott belőle a kevésbé szerencséseknek – persze nem ingyen, és főleg nem biztosíték nélkül. A zálogkölcsön intézménye kézenfekvő megoldást jelentett mindkét fél számára, az aránylag egyszerűnek tűnő ügylet mégis sokáig a visszaélések melegágya volt. Ezen voltak hivatottak változtatni az Európában a XV. századtól kezdve elterjedő zálogházak.

[9]

Zilahy Ágnes és egyetemista kosztosai 

[2023.02.11. 14:56] Történelmi Magazin

A magyar vendéglátás-történetben tátong egy nagy fehér folt vagy inkább fekete lyuk: soha nincs szó a „közkatonákról”, akik iskolákban, kórházakban, szegényházakban, kaszárnyákban, börtönökben „szolgálva” teremtették meg a gyerekek és a felnőttek tömegeinek mindennapi étkezést. Ilyen helyen főzni nehéz, rosszul fizetett munka, és nem lesz tőle híres az ember. Ha meg híres, akkor nem ott főz.

[10]

A zenetörténet híres bűnesetei – A Gesualdo-ügy

[2023.02.11. 14:53] Történelmi Magazin

Egy, a XVI. században élő nápolyi nemes nem elégedett meg azzal, hogy a fegyverforgatásban mutassa meg tehetségét, ezért a művészetek gyakorlásában is le akarta gyűrni versenytársait. Tanult zeneelméletet, játszott lanton, énekelt, érdekelte a kortárs irodalom és a festészet is. Mindeközben nem csupán a szellemi gyönyörök keresése hajtotta, hanem a vágy, hogy udvarának pezsgő művészi életét reprezentálhassa. Ő volt Carlo Gesualdo, Venosa hercege, akinek köszönhetően számos kiváló zeneszerző bontakoztathatta ki tehetségét, és jelenhetett meg a szélesebb nyilvánosság előtt, de akit mégis egy gyilkosság tett igazán híressé.

[11]

Amelia Earhart, a levegő királynője

[2023.02.11. 14:50] Történelmi Magazin

Ő volt valószínűleg a világtörténelem egyik legelső női világsztárja. Olyan celeb, aki abból kovácsolt ismertséget, hogy férfiak által uralt területen állított fel és döntött meg különböző rekordokat. Szenvedélye lett a repülés, ami végül a máig rejtélyes halálát is okozhatta.

[12]

Egy 48-as forradalmár Ferenc József udvarában

[2023.02.11. 14:44] Történelmi Magazin

Amikor 1850-ben Rónay Jácint a hazája elhagyására kényszerült, valószínűleg nem gondolta, hogy negyedszázaddal később a császár fiát fogja Magyarország történelmével megismertetni, lányát pedig Vörösmarty soraival a betűvetésre tanítani. A bencés szerzetes naplója, pontosabban az ebből szerkesztett visszaemlékezés nemcsak a szabadságharc és az angliai magyar emigráció egyik legfontosabb emlékirata, hanem az Erzsébet királynéval és a szűkebb értelemben vett uralkodócsaláddal kapcsolatos kutatások egyik megkerülhetetlen, mégis mind a szakma, mint a nagyközönség előtt viszonylag ismeretlen forrása.

[13]

Nő a csillagok között: Valentyina Tyereskova

[2023.02.11. 14:42] Történelmi Magazin

1963. november 3-án nagy tömeg gyűlt össze Moszkvában a Gribojedov utcai anyakönyvvezető iroda előtt. Hatalmas ujjongásban törtek ki az emberek, amikor az ifjú pár megjelent az ajtóban. A menyasszony a kor divatja szerinti rövid, csipkés menyasszonyi ruhát hordott, így a tömeg tapsa szép lábának is szólhatott, hiszen eddig a nagyközönség csak a mindent eltakaró, ormótlan űröltözékben láthatta. 

[14]

Trója papja Toledóban

[2023.02.11. 14:41] Történelmi Magazin

Domenikosz Theotokopulosz, más néven El Greco, azaz „a Görög” az európai művészet történetének legkülönlegesebb alkotói közé tartozik. Pályafutása során fontos szereplőjévé vált a posztbizánci görög, a velencei, a római, majd a spanyolországi festészetnek is. Picassóhoz hasonlóan hihetetlen alkalmazkodóképességgel rendelkezett: miután jártasságot szerzett egy művészi kifejezésmódban, képes volt elsajátítani egy attól merőben eltérőt. A kettő szintetizálásával pedig eljutott rendhagyó, egyéni stílusának megteremtéséig. 

[15]

Így verték szét az ügynökök az Illés szekerét

[2023.02.11. 14:38] Történelmi Magazin

Nem volt egyszerű dolguk a „nagy generáció” beatzenészeinek, akiknek nemcsak a közönség igényeinek és a cenzúra elvárásainak kellett eleget tenniük (utóbbit néha kicselezniük), hanem vigyázniuk kellett arra is, mit mondanak egymás között, mert soha nem tudhatták, mikor ki figyeli őket. Kiugró népszerűsége, újdonságként ható zenéje és rendszerkritikus szövegei okán az Illés kifejezetten céltáblája lett a kádári állambiztonságnak: az összes nyilvánosság előtti meghurcoltatásuk hátterében a besúgók jelentései álltak.

Bezár