2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Evangélium 2005

2005. december 29. 10:24

Íme 2005 jó és legjobb hírei a Múlt-koron. Nyugodjon bele az újévbe pozitív töltetű híreinkkel!

Korábban


2005 a régészet nagy éve volt

A 2005-ös esztendő is bővelkedett a magyarországi ásatásokban. A Múlt-kor összeállítása - néhány kiragadott példa segítségével - hazánk régészeti gazdagságára, kulturális örökségünk sokszínűségére kívánja felhívni a figyelmet.


2005-ben lett százéves

100 évvel ezelőtt vívták az orosz-japán háború legvéresebb csatáit a Távol-Keleten, ám mi most békésebb vizekre evezünk: összeállításunkban az 1905-ös év legjelesebb eseményeit és szülöttjeit gyűjtöttük össze.


A halál oka: 2005

Áttekintésünk a 2005-ös év halálhíreiből a történelmet formáló személyiségeket emeli ki.


2005: a furcsaságok éve

Idei összegző válogatásaink befejező darabjában az év 10 legkülönösebb hírét gyűjtöttük egy csokorba.

Kulturális főváros, Óvás, 1956

Megállhat a fővárosi vízfej növekedése

Pécs nyerte el a megtisztelő - s jelképes brüsszeli pénzzel is járó - Európa kulturális fõvárosa címet 2010-re. Úgy tűnik, a baranya megyei székhelynek van néhány ambíciózus terve az elkövetkezendő négy esztendőre Magyarország Budapest-központúságának enyhítésére, a kulturális decentralizáció megvalósítására. Hajrá Pécs!

Pert nyertek a régi pesti zsidónegyed védelmezői

Az év egyik legjobb híre, hogy van sikeres civil örökségvédelem: 2005. decemberében a Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítéletében az Óvás Egyesületnek adott igazat, kimondva, hogy Erzsébetváros önkormányzata köteles nyilvánosságra hozni a 19. század folyamán kialakult régi zsidónegyed egyedi városképét veszélyeztető épületbontásait és a felszabaduló területek beépítésére vonatkozó információkat. Éljen az Óvás!

56 emlékezete lassan kikerülhetne a politika érdeklődéséből

2005 egyik nagyszerű fejleménye lehetne, hogy fiatal tervezőcsoport nyerte meg az 1956-os forradalom központi emlékművének pályázatát. Az I-Ypszilon Csoport által készített vas- és acéloszlop installáció megvalósítására 600 millió forintot különített el a kormány. Az egykori Sztálin-szobor helyén felépülő mű eredetisége azonban módfelett vitatható: a 2006 változó 1,5-9 méter magasságú, 23-szor 23 centiméter keresztmetszetű vasoszlop a 2005 májusában Peter Eisemann amerikai építész tervei alapján készült berlini holokauszt-emlékműre hajaz.

Szerencsére újabb esélyt jelenthet 56 emlékezetének méltó ápolására és a generációk közötti összefogásra az a középiskolás csapatoknak szóló, 2006. március 1-ig tartó "Nagyszüleink ötvenhatja" című pályázat, amelynek témája a családi kollektív emlékezet, a családi legendák, vagy a fiatalokat is védő hallgatás, s mindezek hatása az unokákra. A zsűriben Nagy Imre unokája, Jánosi Katalin, Mészáros Márta, Rainer M. János, Gyurkovics Tibor, Bozóki András, Márta István, Galkó Balázs. A pályázat honlapja a www.attila100.hu címen érhető el.

Reméljük, hogy egy 1956 világpolitikai jelentőségéhez méltó nemzetközi tudományos konferenciát is sikerül még valakinek összehozni 2006 októberéig!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár