A vörösterror 133 napja

Nem volt semleges Svédország a hidegháborúban

2013. december 12. 16:09

Az Egyesült Államokkal és több nyugati országgal is megosztotta hírszerzési információit Svédország, amit egy 1954-ben kötött titkos egyezmény tett lehetővé. Ezt az amerikai NSA és a CIA egykori alkalmazottja, a jelenleg Oroszországban tartózkodó Edward Snowden szivárogtatta ki.


Svédország hidegháborús történetének eme ismeretlen fejezetéről a svéd állami televízió, a Sveriges Television (SVT) számolt be. "Rendkívül érdekes információ" - fogalmazott Wilhelm Agrell biztonságpolitikai szakértő, aki szerint a nyilvánosságra hozott forrás súlyos kérdéseket vet fel a skandináv ország régóta hangoztatott el nem kötelezett státusának érvényességéről.

A szigorúan titkos egyezmény 1954-ben jött létre a svéd, az amerikai, a brit, a kanadai, az ausztrál és az új-zélandi hírszerző szervek között. A többoldalú egyezményt végül 2004-ben bilaterális szerződések váltották fel, ami szorosabbra fűzte a köteléket a svéd titkosszolgálat, a Försvarets Radioanstalt (FRA) és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), valamint a brit Government Communications Headquarters (GCH) között.

Az információt a jelenleg Oroszországban élő Edward Snowden, az NSA és a CIA egykori alkalmazottja hozta nyilvánosságra. A kiszivárogtatott dokumentum szerint az FRA és az NSA között 2011-ben lett intenzívebb a kapcsolat, a svéd titkosszolgálat pedig állítólag az amerikaiak "vezető partnere" volt az oroszországi online és telefonos kommunikáció megfigyelésében. 

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!