2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elméletek, feltevések és eretnek gondolatok a Bibliáról

2013. október 28. 08:02

Kevés elmélet kapott mostanában annyi kritikát, mint Joseph Atwill teóriája. A nézetei miatt korábban is többször össztűz alá vett amerikai Biblia-kutató legutóbb azért kapott hideget-meleget, mert kijelentette: szerinte írásos bizonyítékok támasztják alá, hogy Jézus története pusztán fikción alapul, s azt – mintegy pszichológiai hadviselésként – a római vezetés találta ki a birodalomban élő rebellis zsidószekták megfékezése érdekében. A kereszténységet ily módon egyfajta propagandaeszközként felfogó tudós persze nem az első, aki homlokráncoló elmélettel rukkolt elő a vallás magyarázatát illetően, nézzük eddig mely ideák váltották ki a legnagyobb vitákat a tudományos diskurzusban.

Mária Magdolna mint Jézus felesége?

Az Újszövetségben szereplő, a katolikus, az ortodox és az anglikán egyház által is szentként tisztelt, a galileai Magdala városából származó Mária Magdolna Jézus egyik leghűségesebb női követője volt. Személye körül rendkívül sok a bizonytalanság, a keresztény hagyomány például – megágyazva ezzel egy, a 20. századra már-már megcsontosodott kultusznak – évszázadokon keresztül prostituáltnak tartotta, azonban erre semmilyen bizonyítékot nem ad a Szentírás.

Az, hogy Jézus felesége a Megváltó sírját egyébiránt az elsők között felkereső Mária Magdolna lett volna, már a 19. század derekán felmerült, de csak Dan Brown bestsellere, A da Vinci kód emelte igazán a köztudatba. Az egyik igazolható forrásalapot adó, az egyiptomi Nag Hammandiban fellelt Fülöp evangéliuma például a következőt írja: „És a hitvese […] Mária Magdaléna. […] jobban szerette őt bármelyik tanítványnál, és gyakran szájon csókolta.”

A számtalan művet megihlető feltételezés tavaly ismét nagy port kavart, amikor egy harvardi kutató bejelentette, hogy az egyik kopt nyelven íródott papirusztekercs szerint Jézusnak valóban felesége lehetett. A Karen King által azonosított, Jézus felesége evangéliumának nevezett 4. századi papirusztöredék szövege így hangzik: „Jézus így szólt hozzájuk: A feleségem…”, majd a következő sorban ez olvasható: „tanítványommá fog válni”. A felfedezést sokan vitatták, a Vatikán például kerek-perec kijelentette, hamisítvány a papirusz, míg a tisztánlátást nem éppen segítendő a Harvard közölte: egyelőre nem jelenteti meg a King-féle kutatás eredményeit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár