2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A római elit találta ki Jézus történetét?

2013. október 14. 14:45

Egy kutató azt állítja, meggyőző "bizonyítékot" talált arra, hogy Jézusnak az Újszövetségben leírt története pusztán fikció, szerinte a Megváltót a római arisztokraták találták ki, hogy féken tartsák a birodalom lázadóit.

A vitatott megítélésű Biblia-kutató, Joseph Atwill új könyvében (A császár messiása: Római konspiráció találta ki Jézust) azt állítja, hogy a kereszténység eredetileg nem vallásként „indult”, csak egy propagandaeszköz volt a hatalom számára, amivel a Római Birodalom pacifikálni akarta rebellis alattvalóit.

Atwill szombaton, egy holborni vallástörténeti konferencián számolt be új elméletéről. Itt kifejtette, hogy az Újszövetséget az első században élt római arisztokraták írták, Jézus Krisztus története pedig az ő agyszüleményük.

A kutató úgy vélekedett, hogy a ’harcos Megváltó’ feltámadására váró lázadozó zsidó szekták visszatérő problémát jelentettek a Római Birodalom vezetésének, s miután minden rendelkezésre álló lehetőséget kimerítettek a megfékezésükre, úgy döntöttek, pszichológiai hadviseléshez folyamodnak. „Azt hitték, hogy a zsidók missziós tevékenységét úgy tudják megakadályozni, ha egy rivális hitvilágot teremtenek” – nyilatkozta Atwill. „Így találták ki a ’békés Megváltó’ történetét” – tette hozzá.

A nyílt hadviselést a „fordítsd oda a másik orcádat” és az „adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami az Istené” jézusi tanítás váltotta fel – így Atwill, aki "felfedezését" az Újszövetség és Josephus Flavius: A zsidó háború című művének tanulmányozása után jelentette be.

Atwill állítja: párhuzamosságot vélt felfedezni a két szöveg történeteinek sorrendjét illetően. „Úgy tűnik, sok kutató figyelmét elkerülte, hogy Jézus szolgálatának helyszínei és az események egymásutánisága nagyjából ugyanaz, mint Titus katonai hadjáraté Josephus művében” – fejtette ki blogján a kutató, aki közölte: Jézus történetét jórészt a római császár életrajza nyomán "másolták" le.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár