2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Megtalálhatták Jézus keresztjének egy darabját 

2013. augusztus 1. 12:00

Török régészek egy 1350 éves templomban egy kőládára bukkantak, amelyben egy fából készült ereklyét őriztek. Úgy vélik, hogy a lelet Jézus Krisztus keresztjének egyik darabja lehet.


A lelet a törökországi Sinop tartományában lévő Balatlar templomából került elő, és Gülgün Köroğlu ásatásvezető szerint még ezen a héten ki fogják állítani.

Köroğlu, a Mimar Sinan Képzőművészeti Egyetem régésze és művelődéstörténésze elmondta, hogy a kutatócsapat tagjai úgy vélik, a kőládika egyfajta szimbolikus koporsó lehetett, a benne található faszilánkok pedig Jézus keresztjéhez kötődhetnek. A riporterek a helyszínen tekinthették meg a ládát, amelyre egy keresztet véstek. A leletet ezt követően laboratóriumi vizsgálatra szállították - számolt be az NBC News. A régészek 2009 óta dolgoznak az i. sz. 660-ban épített bizánci templomban, eddig egy római kori fürdőt és több mint ezer csontvázat tártak fel a területen.

Jézus kereszttöredékének ereklyéi az ókorban és a középkorban teljesen szétszóródtak. Szent Ilona (Konstantin császár anyjának) legendája szerint miután Jeruzsálemben megtalálták a Szent Keresztet, feldarabolták, s a főbb egyházi méltóságok kaptak belőle: eljutott Rómába, Konstantinápolyba és Jeruzsálemben maradt a harmadik része.

Jeruzsálemi Szent Cirill később, a 4. században már úgy gondolta, hogy „az egész világ tele van a keresztfa darabjaival”, amivel arra utalt, hogy az ereklyehamisítók sem tétlenkedtek. A 16. században Kálvin János már azzal tréfálkozott, hogy ha az Igaz Kereszt (a protestánsok így utalnak Krisztus keresztfájára) összes darabját egy helyre hordanánk, abból egy tekintélyes hajórakomány összejöhetne. Ugyanakkor a Katolikus Enciklopédia a 19. századi francia régészt, Charles Rohault de Fleury-t idézve azt mondja, hogy a katalogizált ereklyék csupán az egykori kereszt harmadát (3-4 métert) adnák ki.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!