2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ősi sírt találtak a svéd Stonehenge-nél

2012. október 17. 08:46

Svéd régészek egy temetkezési célokra használt, ötezer évesnél is idősebbnek gondolt dolment fedeztek fel a svéd Stonehenge-nek is nevezett Ale köveinél, a skandináv ország déli részén.

„A felfedezés csak megerősíti azt, amit már eddig is tudtunk, hogy az Ale kövei már nagyon régóta egy különleges hely” – nyilatkozta Bengt Söderberg régész a TT hírügynökségnek. A hétvégi rossz időjárás és a heves esőzések ellenére a helyszínen dolgozó archeológusoknak sikerült feltárniuk egy őskori dolment. A több, vízszintes és függőleges sziklalapokból álló kőépítményt a megalitikus kultúrák általában temetkezési célokra használták.

Azt egyelőre nem tudni, hogy kit temettek el az ősi lelőhelyen. Söderberg a helyi Ystads Allehanda című lapnak nyilatkozva rámutatott: az illetőnek nem kellett törzsfőnöknek lenni, hogy itt helyezzék végső nyugalomra, a dolmen egy módosabb gazda nyughelye is lehet. Mélyebbre ásva előkerült egy kovakőből készült, tipikus kőkori-bronzkori kaparókés is, de további kutatások szükségesek ahhoz, hogy teljesebb képet kapjunk a helyről.

Az ősi skandinávok összesen 59 masszív sziklát cipeltek a svédországi halászfalu, Kåseberga határába, majd az egyenként 1800 kilogrammot nyomó köveket hajó formába rendezték. A régészek szerint a megalitikus struktúra, amely Ales Stenar (Ale kövei) néven ismert Svédországban, a skandináv vaskor végén készült el, s temetkezési célokat szolgált.

Egy kutatócsapat legutóbb viszont azzal a merőben új teóriával állt elő, hogy a "svéd Stonehenge-t" 2500 éve hozták létre, s csillagászati naptárként használták. Tudós berkekben komoly vita bontakozott ki a megalitikus építmény rendeltetéséről. Egyelőre azonban abban sincs egyetértés, hogy mikor hordták össze a hosszú, közel kéttonnás kövekből felépülő kőépítményt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár