Hitler elfeledett szövetségesei

Hamisítvány lehet az amerikai sztártörténész főműve

2010. április 28. 09:51

Lehetséges, hogy az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb történésze, a D-nap, és az Elit alakulat szerzője, a 2002-ben elhunyt Stephen Ambrose - saját állítása ellenére - soha sem készített életútinterjúkat Eisenhowerrel.


Spielberg és Ambrose

Bár a több sikerkönyv szerzőjeként is ismert Ambrose már 2002-ben elhunyt, most többen megkérdőjelezték a Supreme Commander című, Dwight D. Eisenhower életéről szóló könyvéhez folytatott kutatásai hiteleségét. A kritikusok szerint Ambrose nem töltött annyi időt az egykori elnökkel, mint amire a könyvben is hivatkozik, és emellett több fejezetet mindenféle kutatási alap nélkül írt meg.

Ahogy arról a Guardian a múlt hét végén beszámolt: valószínűtlennek tűnik, hogy Ambrose több száz órát töltött volna az elnökkel 1964 és 1969 között. A lapnak Tim Rives, az Eisenhower Elnöki Könyvtár vezetője elmondta, hogy ez az időtartam maximum öt óra lehetett, ám a valóságban inkább 2-3 óráról lehetett szó.

Az ellentmondásra akkor derült fény, amikor egy Ambrose és Eisenhower kapcsolatát bemutató kiállítás anyagát állították össze. Ekkor több olyan interjúrészletet és időpontot találtak, amelyekről megállapították, hogy azokra sosem került sor. Eisenhower ugyanis az említett időpontokban vagy másokkal találkozott, vagy az ország egész más pontján időzött.

Ambrose munkásságában nem ez az első hasonló vád: korábban a The Wild Blue című könyve miatt kapcsán fel hitelességi problémák. A jelenlegi vádak azért is igen súlyosak, mert a történész karrierje és pályafutása csúcsteljesítményeként értékelte a könyvet, és gyakran hivatkozott az egyes interjúk körülményeire, és a találkozók alatti hangulatra.

Beszélgetés Ambrose-zal

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!