2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öt ténylegesen végrehajtott ördögűzés az elmúlt száz évből

2018. október 17. 13:54 Múlt-kor

„Amikor az Egyház nyilvánosan és tekintéllyel Jézus Krisztus nevében kéri, hogy egy bizonyos személy vagy tárgy oltalmat nyerjen a Gonosz befolyása ellen és kikerüljön uralma alól, akkor ördögűzésről van szó” – így szól az exorcizmus definíciója a Katolikus Egyház Katekizmusában. Bár az Egyház ma már hangsúlyozza, hogy a démoni megszállás egy rendkívül ritka jelenség és a legtöbb gyanús eset hátterében inkább orvosi magyarázatot kell keresni, a 20. század történelmében még számos, ténylegesen végrehajtott ördögűzéssel találkozhatunk.

Anna Ecklund

Az ördögűzés modernkori történelmének legjobban dokumentált esetére az Iowa állambeli Earling városában került sor 1928-ban. A démoni erők által megszállt Anna Ecklund története később sokak figyelmét felkeltette, többek között az 1973-as híres horrorfilm, Az ördögűző is ebből merített ihletet.

Az 1882-ben született Anna története 1912-re nyúlik vissza. A környékbeliek pletykái szerint azután került a gonosz erők befolyása alá, hogy saját apja megátkozta őt, amiért a lány elutasította vérfertőző szexuális közeledését. A furcsán viselkedő lányon ekkor egy kapucinus szerzetes, Tephilus Riesinger hajtott végre ördögűzést, aminek következtében Anna nyugalomra lelt.

Mindez azonban csak a vihar előtti csend volt. Míg az 1912-es ördögűzésről csak keveset tudunk, addig amikor Riesinger atyát 1928 nyarán ismét riasztották, már részletes feljegyzések készültek Anna tüneteiről. Az apácakolostorba szállított nő állítólag sziszegett, általa korábban sosem tanult nyelveken kezdett beszélni, sőt még a levegőbe is felemelkedett. Az apácákat olyannyira megviselte az elhúzódó folyamat (az exorcizmus hónapokon keresztül tartott), hogy többen kérelmezték áthelyezésüket egy másik zárdába ezen időszak alatt. Az ördögűzés végül december 23-án ért véget, állítólag jó eredménnyel. Az egyházi nyilatkozatok szerint Anna ezt követően békében élte le az életét, és a megszállottságnak csak „enyhébb” jeleit mutatta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Borgia Szent Ferenc ördögűzés közbenA Taylor-házaspár esetéről beszámoló újságcikkAnneliese Michele még egészségesen és az ördögűzés hónapjai alattJelenet Az ördögűző című filmbőlTephilus Riesinger atya

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár