2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az „igazi” Valak – honnan származik Az apáca rejtélyes főgonosza?

2018. október 16. 12:58 Múlt-kor

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy az utóbbi években valóságos reneszánszukat élik a paranormális jelenségekkel, szellemekkel és démonokkal foglalkozó horrorfilmek. Különösen nagy népszerűségnek örvend a Démonok között (The Conjuring) sorozat, amely idén már az ötödik alkotással örvendeztette meg a rajongókat. Az apáca című film egy erdélyi kolostorban játszódik, ahol egy apáca alakot öltött, Valak nevű démon terrorizálja a szereplőket.

A sorozat filmjei rendszerint a hangzatos, „Igaz történet alapján” felvezetéssel kezdődnek. Ez valószínűleg annyiban igaz, hogy a filmekben központi szerepet játszó ördögűzéssel foglalkozó Warren-házaspár tényleg valós személyek. A 2006-ban elhunyt Ed és a még napjainkban is élő Lorraine Warren a 20. század második felében az Egyesült Államok jól ismert szellemvadászai és paranormális jelenség kutatói voltak. A filmek cselekményei pedig valóban az általuk feljegyzett történeteken alapulnak.

Bár Warrenék történeteinek valóságtartalma finoman szólva is eléggé kétséges, Valak alakját bizonyosan nem ők találták ki. A démon neve legalább négyszáz éve ismert Európában, a körülötte kialakult hagyomány gyökerei pedig szinte bizonyosan még régebbre nyúlnak vissza.

A 17. század közepén keletkezett Salamon kis kulcsai című grimoár – vagyis mágiatankönyv – 72 démon nevét, tulajdonságait és legyőzésének módját sorolja fel. A benne leírt varázslatok annak a hagyománykörnek a részeit képezik, amely szerint az ókori Izrael felett uralkodó Salamon király uralkodása alatt egy sor démonnal küzdött meg és aratott felettük győzelmet.

A korábbi – mára javarészt elveszett – szövegekből összeszerkesztett könyvben a 62. helyet foglalja el Valak, aki a leírás szerint egy angyalszárnyakkal rendelkező fiú képében jelenik meg, aki egy kétfejű sárkány hátán lovagol. A később keletkezett hasonló műfajú munkák különböző rangokban említik Valakot, aki a hagyomány szerint 20-30 démoni légiót vezet, különleges képességei között pedig olyan elemeket találunk, mint a kígyók irányítása vagy az elrejtett kincsek felkutatása.

A hagyomány történetéhez tartozik, hogy a Bibliában nem olvashatunk Salamon király démonűző „hobbijáról”. Ennek megfelelően a Katolikus Egyház igyekezett is fellépni az ilyesfajta babonaságokkal szemben, így a grimoárok gyakran kötöttek ki az Indexen, vagyis a betiltott könyvek sorában. Az inkvizítorok és az egyházfegyelemről gondoskodni igyekvő püspökök nagy bánatára azonban az alsópapságban továbbra is nagy népszerűségnek örvendtek ezek a munkák.

Valószínűleg ennek köszönhető, hogy Valak neve még a 20. században is ismert maradt és így jó alapanyagot szolgáltathatott a Warren-házaspár egyik történetéhez. Igaz, megjelenése jelentősen átalakult az elmúlt néhány évtizedben. A grimoáriodalomban felbukkanó angyalszárnyú fiú Warrenék eredeti elbeszélésében már egy csuklyát viselő, kavargó tornádószerű lényként jelenik meg. A filmrendező azonban ezzel sem volt teljesen elégedett, így – nyilván a történethez igazítva – Valak már egy apáca alakjában toppant a mozivászonra 2018-ban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Valak egy 19. századi ábrázoláson

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár