2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leleményességével és önbizalmával királyokat is meghódított a szélhámos táncosnő, Lola Montez

2021. január 23. 13:36 Balázs-Piri Krisztina

Képzett táncosnő lett volna, ahogy önéletrajzában állította? Vagy inkább könnyű, kitartott nőcske, aki remekül keverte az igazságot a nyilvánvaló hazugságokkal? Királyi szerető, aki olyan férfiakat csavart az ujja köré, mint a zeneszerző Liszt Ferenc, az író Alexandre Dumas és a bajor uralkodó, I. Lajos? Művelődéstörténészek szerint leginkább „celeb” volt: nevét botrányaival írta be a történelembe.

Kevés biztos adat

Elizabeth Rosanna Gilbertként 1821. február 21-én Írországban látta meg a napvilágot. Egyetlen csepp spanyol vér sem folyt az ereiben, pedig mindig azt állította, hispán nemes volt az édesapja. Hogyan derült fény a hazugságra?

Az ugyancsak kalandos életű szülők 1823-ban Indiába utaztak, a kislányt Liverpoolban megkeresztelték, ennek köszönhetően születési dátuma – az egyetlen biztos adat! – mégiscsak rendelkezésre áll hősnőnk életéből.

Edward Gilbert, az apa korán meghalt, a mindössze tizenkilenc éves édesanya egy angol főhadnaggyal kötött új házasságot: a feltűnően virgonc kislányt gyorsan hazaküldték Angliába, a nagypapához. A kis Eliza sok gondot okozhatott környezetének: a krónikák feljegyezték, hogy egyszer például virágot tűzött egy idős úr parókájába a szentmise alatt.

Arra is volt példa, hogy meztelenül futott ki az utcára, ne csodálkozzunk hát, hogy a nagypapától előbb egy erélyes nagynénihez, majd végül egy bentlakásos iskolába küldték, ahol egyik tanára így jellemezte: „A szép arc megszelídíthetetlen természettel párosult.”

Alig múlt 16 éves, amikor újra hallunk róla. Bár anyja már tizennégy éves korában odaígérte a kezét egy hatvanas éveiben járó „köszvényes” bírónak, Elizának egészen más elképzelései voltak a jövőről: 1837-ben elszökött egy Thomas James nevű tiszttel, akivel házasságkötésük után Kalkuttába hajóztak.

Ám a kapcsolat idővel megromlott, James maga is jó firma lehetett, öt év után ugyanis lelépett egy segédtiszt feleségével, és Elizának új partner után kellett néznie. A hajóút visszafelé Angliába megoldotta a kérdést: Londonban már bizonyos Lennox kapitány feleségeként jelentkezett be. Ebből aztán híres válóper lett, az úgynevezett James kontra Lennox, amiről 1842-ben még a Times is hírt adott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A fiatal ElizaLiszt Ferenc és rajongói egy korabeli képeslaponI. Lajos bajor királyHíresen szemérmetlen póktáncával az Újvilágot is bevette. A karikaturista egyfajta modern Vénuszként ábrázolta az amerikai partot érését. Később ausztrál aranyásók is láthatták, ahogy a szerencsés kiválasztottakat lovaglópálcával fenekelte el a színpadon.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár