2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így csábította el Lola Montez a 19. század leghíresebb férfijait, köztük egy királyt is

2018. június 28. 12:25 Múlt-kor

Bár nem sikerült spanyol táncosnőnek kiadnia magát, Lola Montez, a szervezett házasság elől menekülő kisasszony meglepő ügyességgel mozgott az arisztokrata és mágnás körökben, és bájait felhasználva számos jómódú férfit csavart ujja köré, Liszt Ferenctől kezdve Alexandre Dumas-n át I. Lajos bajor királyig. Gyakran bukkant fel Párizsban, Münchenben, Londonban, és ha kellett, villámgyorsan szerzett magának férjet vagy szeretőt.

Lola Montez 1821. február 17-én született Elizabeth Rosanna Gilbert néven Edward Gilbert brit tiszt és Eliza Oliver (egy jómódú ír törvénytelen utóda) lányaként. Később sokszor spanyol nemesnek hazudta az apját, ahogyan a születési helyét is önkényesen áttette az észak-írországi Sligo megyéből Limerickbe, Írország egyik legnagyobb városába.

1823-ban édesapját áthelyezték Indiába, így a család költözni kényszerült, egy négy hónapos út során érték el úticéljukat. Edward Gilbert azonban nem tudott maradandót alkotni a távoli országban, ugyanis érkezésük után néhány hónappal kolerában elhunyt. Az özvegy gyorsan talált magának egy új férjet az Indiába helyezett brit tisztek között, leányát pedig hazaküldte Angliába tanulni, ahol a különleges ruhák iránti szenvedélye és a társaitól eltérő magaviselete már kisgyermek korában különccé tette őt. A kis Eliza ekkor ízlelte meg először a nyilvánosság megkülönböztetett figyelmét, és élettörténetét tekintve örökre rabul is ejtette. Egyik tanára később így jellemezte: „a szép arc megszelídíthetetlen öntudattal párosult”.

A pedagógus nem tévedett. Mikor Eliza 14 éves lett, édesanyja odaígérte leánya kezét egy hatvanas éveiben járó tisztnek, aki Indiában teljesített szolgálatot. A makacs tinédzsernek azonban más elképzelései voltak jövőjéről, így 1837-ben elszökött egy Thomas James nevű hadnaggyal. Eliza és újdonsült férje elindultak India felé, ám a kapcsolat hamar megromlott, ugyanis mindketten igen önfejűek voltak, ő maga a „mint a fékevesztett lovak” hasonlattal élt néhány évtizeddel később, mikor visszaemlékezett a gyorsan hamvába hulló házasságra. Angliába már egyedül tért vissza a lány.

Liszt Ferencet is befűzte

Londonba költözött, és úgy döntött, spanyol táncosnőként kezd karriert, 1843-ban már Lola Montez néven mutatkozott be. Habár az 1858-as önéletrajza szerint új néven történő debütálása „igen sikeres volt”, valójában a nagyközönség hamar rájött, hogy egy szélhámos spanyol táncossal van dolguk, így végül el kellett hagynia Angliát, hogy máshol keresse a szerencséjét.

Először Németországba utazott, ahol többek között megismerkedett Liszt Ferenccel is. Kapcsolatuk jellege nem pontosan tisztázott, bár a források egyértelműen romantikus, sőt szexuális viszonyra engednek következtetni. Bárhogy is volt, Liszt francia kapcsolatait felhasználva elérte, hogy a lány kipróbálhassa magát az opera színpadán is. Sajnálatos módon párizsi fellépése katasztrofális volt, az újságok nem bántak vele kesztyűs kézzel, kiemelték, hogy hiába szép, ha ez a tulajdonság nem párosul tehetséggel.

Az álspanyol kisasszony ennek ellenére Párizsban maradt, arisztokratákkal és a korszak bohém alakjaival múlatta az időt a szalonokban. Megismerkedett például Alexandre Dumas-val is. A források itt is ellentmondásosak, de valószínű, hogy A három testőr írójával is összeszűrte a levet. Montez végül rájött, hogy bármennyit költekezhet, ha elég ügyes, az általa elcsábított, tehetős férfiak finanszírozni fogják luxus színvonalú életvitelét. Azonban mikor egy Alexandre Dujarier nevű újságírót megölt párbaj során egy férfi, akit megsértett egy éjszakai részeg szerencsejáték során, Lola úgy döntött, elhagyja a bűnös fővárost, és ismét Németországnak veszi az irányt.

A valóban szépséges asszony Münchenben I. Lajos bajor király figyelmét keltette fel, aki szerelembe esett mindenbe, ami spanyol. Állítólag amikor 1846-ban először találkoztak (amikor audienciát kért a királytól, hogy felléphessen az Udvari Színházban), „a király érdeklődve fordult formás keblem felé, és ezt mondta: természet vagy művészet?” – írta egyszer. Montez erre ruhája megnyitásával mélyebb betekintést engedett, hogy a király „láthassa a természet ajándékát”. Bár elképzelhető, hogy mindez csupán Lola élénk fantáziájának szüleménye, az nem kétséges, hogy a művészeteket mindig is bőkezűen támogató Lajost hamarosan magába bolondította.

Bajor szerető és a póktánc

Montez a király szeretőjévé vált, sőt annyira a markában tartotta az uralkodót, hogy még arra is rávette, hogy a katolikus klérus ellenében támogassa a liberális törekvéseket. Bár Lajos szenvedélyesen szerette a nőt, a kormány és a bajor nép körében Montez és reform hozzáállása kevéssé volt népszerű. Az egyik tábornok egyszer ezt mondta róla: „Még sohasem láttam ilyen démoni nőt!”

Lajos még Karl von Abelt, a belügyminisztérium nagyhatalmú vezetőjét és támogatóit is menesztette, amikor azok tiltakozni mertek a szerető grófi címmel történő megadományozásával. A több mint hatvan éves király ellen lázongott a népe, így hanyatló népszerűsége miatt lemondott, Lolának pedig menekülnie kellett. Végül egy svájci, franciaországi és angliai kitérő után Amerikában kötött ki.

Mielőtt áthajózott volna a tengerentúlra, eltöltött néhány napot Londonban, ahol villámgyorsan talált magának egy férjet, aki nem mellesleg nemrég örökölt hatalmas vagyont. George Trafford Heald angol gárdahadnagynak viszonylag csekély idő maradt, hogy kiélvezze asszonya bájait, ugyanis máig nem tisztázott körülmények között 1851-ben elhunyt (egyes források szerint valahogy megfulladt), miután újdonsült feleségével el kellett hagyni a Brit-szigeteket, hiszen az asszony bigámiát követett el azzal, hogy hozzáment, hiszen nem vált el első férjétől.

Lola Amerikában kezdett új életet, ahol híressé váló póktáncával debütált. Állítólag addig emelte tánc közben a szoknyáját, hogy pontosan látszódjon, nem visel alsóneműt. Gyakran került a bulvárlapok címoldalára, az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb történet szerint a színpadon lovaglópálcával fenekelte el azokat a férfiakat, akik valamiképpen megsértették őt. Egy újabb házasságot követően Ausztráliába, majd 1856-ban ismét az Egyesült Államokba utazott. Ezen az úton ismét rejtélyes dolog történt vele: egyik férfi útitársa máig nem tisztázott körülmények között egyszerűen eltűnt a hajó fedélzetéről. Ekkor még mindig csupán a 35. életévében járt, ám valószínűleg már szifilisz gyötörte. Végül 1861-ben 39 éves korában New York-ban hunyt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
I. Lajos bajor király

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár