2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Kilencezer éves kutakat találtak Kínában

2018. február 7. 16:28 MTI

A legősibb kutakat találták meg kínai archeológusok: a hat kútra Kína középső részén, Henan tartományában bukkantak rá egy ásatáson.

A Hsziping megyében talált hat ősi kút arra utal, hogy Kínában az eddigi ismertekhez képest kétezer évvel korábban is ástak már kutakat. A régészeti kutatások alapján korábban úgy gondolták, hogy az első kutak Kínában a Jangce folyó mentén jelentek meg 6-7 ezer évvel ezelőtt.

Az ásatásokon a kutak belsejében öt, jó állapotban fennmaradt füles agyagedényt is felfedeztek, amelyeket vízhordásra használhattak. Az edényeket kötéllel engedhették a kútba, hogy kiemeljék a vizet. Az edények a régészek szerint maguk is bizonyítékai annak, hogy valóban kutakat találtak. A kutak 5 méter mélyek lehettek, némelyikben lépcső is volt. A kutatók szerint a lépcső arra szolgálhatott, hogy mélyebbről is meríthessenek vizet vagy kihúzhassák a véletlenül kútba esett edényeket.

A kutak megjelenésének nagy jelentősége volt, mivel az embereknek nem kellett már többé a folyók környékén maradniuk, hogy vízhez jussanak, mondta Vej Hszingtao, a tartományi régészeti kutatóintézet helyettes vezetője. Vej közölte, hogy további kutatásokat folytatnak, hogy kiderítsék, miért éppen azon a helyen ásták a kutakat, mire használták a vizet, esetleg öntöztek vele, a fazekassághoz kellett-e, vagy ivóvíz volt.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!