2020. tavasz: Halálos tudomány

Átírhatja az ókori Kína történelmét a háromezer éve élt előkelő sírjának felbukkanása

2017. december 6. 11:43 MTI

Háromezer éves sírokat, köztük egy magas rangú személy nyughelyét tárták fel a régészek az északnyugat-kínai Ninghszia-Huj autonóm területen, amelynek történelmét is átírhatja a mostani felfedezés.

Ásatás Kínában
A ásatás helyszíne Kínában

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia, a Pekingi Egyetem, a Nancsingi Egyetem és Kína egyéb vezető régészeti kutatóintézeteinek munkatársai a Pengjang megyei Jaohojüan romoknál végeznek ásatásokat, amelyek során 620 ezer négyzetméternyi területet vizsgálnak át. A régészcsoportot vezető Ma Csiang szerint a felfedezett sírok mindegyikét már a hivatalos ásatások megkezdése előtt kifosztották.

A szakemberek ugyanakkor megtalálták egy magas rangú személy sírhelyét is, 13 méterrel a földfelszín alatt. A sírhely ugyan nem rejtett olyan bronz temetkezési tárgyakat, amelyek felirata árulkodna a sír gazdájának kilétéről, de a régészek találtak két, jádekőből készült imádkozó sáskát. Hasonló lelet került elő a Honan tartománybeli Anjang város szomszédságában lévő, és Kína világörökségi helyszínei közé tartozó Jinhszü nevű lelőhelyről is, amely főváros volt a késő Sang-dinasztia (Kr. e. 1300 - Kr. e. 1046) idején.

Csang Tienen, a Sanhszi tartományi régészeti kutatóintézet munkatársa szerint a jáde lelet erős bizonyítékul szolgál arra, hogy a sír tulajdonosa kapcsolatban állt a császári kormányzattal a késő Sang-dinasztia és a nyugati Csou-dinasztia (Kr. e. 1046-771) ideje között. Liu Hszü, a Pekingi Egyetem professzora szerint a felfedezés azt sugallja, hogy a mai Ninghszia területe már a késő Sang-dinasztia idejétől, vagyis az eddig véltnél nagyjából ezer évvel korábban a császári birodalom része volt.

A kutatók eddig csupán a terület egynegyedét térképezték fel, és úgy vélik, hogy még további negyven sírt rejthet a föld. A magas rangú személy sírjának szomszédságában hatalmas temetkezési gödröket is feltártak, amelyek tizenkét ló maradványait, valamint négy szekeret rejtettek. A régészek úgy vélik, hogy a szekerek alatt további lómaradványokat fognak találni. A területen egy öntőműhely romjait, egy vizesárok-, egy csatorna- és egy úthálózat maradványait is feltárták.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!