A vörösterror 133 napja

„Kényelmetlen igazságok” – szubszaharai műkincsek visszaadására tett ígéretet Macron

2017. november 30. 12:59 MTI

Történelmi jelentőségűnek nevezték művészettörténészek, restitúciós szakértők Emmanuel Macron francia államfő ígéretét arra, hogy a francia intézmények visszaadják afrikai műtárgyaikat a származási országoknak.

Macron és egy Beninből származó 18. századi elefántcsonszobor a párizsi Quai Branly múzeumban
Macron és egy Beninből származó 18. századi elefántcsonszobor a párizsi Quai Branly múzeumban

A francia köztársasági elnök a Burkina Faso fővárosa, Ougadougou egyetemén kedden elmondott beszédében kijelentette: „nem tudom elfogadni, hogy számos afrikai országból a kulturális örökség egy nagy része Franciaországban van. Megvan erre a történelmi magyarázat, de nincs jogos indok, amely fenntartás nélküli és tartós lenne. Az afrikai örökségnek nem lehet helye európai magángyűjteményekben és múzeumokban. Be kell mutatni azt Párizsban, de Dakarban, Lagosban és Cotonouban is”.

„Azt akarom, hogy öt éven belül megteremtsük a feltételeket arra, hogy az afrikai örökséget átmenetileg vagy állandó jelleggel visszaadjuk Afrikának” - hangsúlyozta. Nicholas Thomas professzor, a cambridge-i Régészeti és Antropológiai Múzeum munkatársa helyes irányba tett lépésként értékelte Macron bejelentését. Sok múzeumi kurátor üdvözölni fogja, hogy Macron elnök a problémát prioritásai közé emelte - hangoztatta a The Art Newspapernek nyilatkozva a professzor, aki szerint „szembe kell nézni a kényelmetlen igazságokkal az európai gyarmati kisajátítást és a dekolonizálást illetően”.

Yves-Bernard Debie kulturális javakkal és kereskedelemmel foglalkozó belga ügyvéd történelmi jelentőségűnek ítélte a beszédet, amely egy 1566 óta fennálló királyi rendeletből fakadó jogi hagyományoknak vetne véget. A franciaországi múzeumok most arra kényszerülhetnek, hogy felvázolják a restitúció új irányelveit. Csak a párizsi Quai Branly múzeumban több mint 70 ezer tárgyat őriznek, amelyek a Szaharától délre fekvő afrikai országokból származnak.

Az intézmény jelenleg is restitúciós csatát vív a nyugat-afrikai Beninnel, amely kérte a Ghézo, Glélé és Behanzin kincsek visszaadását. Ezeket a kincseket 1892-ben foglalták le a mai Benin és Nigéria területén létezett Dahomey királyságban, amikor a francia hadsereg kifosztotta Abomey királyi palotáit. 2016 augusztusában a benini kormány hivatalosan kérte a francia külügyminisztériumtól a műkincsek visszaadását. Jean-Marc Ayrault akkori kulturális miniszter azonban arra hivatkozva tagadta meg a teljesítést, hogy a múzeum gyűjteménye „elidegeníthetetlen” - emlékeztetett az The Art Newspaper.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!