2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jeruzsálemben került elő egy Aquincumban talált ókori bronzmécses párja

2021. május 10. 17:23 Múlt-kor

Egy ritka, 2000 éves bronzmécses, amelyet a múlt héten találtak Jeruzsálemben, úgy tűnik, egy összeilleszthető pár egyik fele. Párja igen messzire került: kilenc évvel ezelőtt fedeztek fel Magyarországon, Aquincumban.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) a múlt héten közölte, hogy a bronzmécses – amely becsléseik szerint a Kr. u. 1. század végéről, illetve a 2. század elejéről származhat – az első ilyen lelet volt, amely Izrael területén került elő, és világszerte is csak néhány ilyen tárgyról tudnak.

A felfedezés bejelentését követően Dr. Lassányi Gábor régész vette fel a kapcsolatot a jeruzsálemi Dávid Városa régészeti lelőhely munkatársaival, hogy elmondja: lehetséges, hogy a mécses másik fele az a lelet, amely 2012-ben került elő Aquincumban.

A két mécses összeillesztve egy színházi maszkhoz hasonló arcot formáz, fogantyújuk pedig az akantusz (avagy medveköröm) nevű növény levelét.

Lassányi szerint egyéb külső kidolgozási jegyeik alapján is szinte biztos, hogy egyazon műhelyben és ugyanabban az időszakban készültek. A két mécses egy vájat és a bele illeszkedő sín segítségével illeszthető össze – előbbi az aquincumi, utóbbi a jeruzsálemi példányon található meg.

Habár nem teljesen biztos, hogy a két mécses tényleg ugyanahhoz a párhoz tartozik – méreteik egyelőre nem teljesen biztos, hogy egyeznek –, erre is hamarosan fény derülhet: az aquincumi darabról már 2013-ban készült egy háromdimenziós kép, és hamarosan rendelkezésre fog állni hasonló a jeruzsálemi leletről is, így virtuálisan összemérhetők lesznek.

További érdekes információkat rejthet a két tárgy anyagvizsgálata, amely az Izraelben talált példány esetében már elkészült, és a Magyarországon fellelt mécses esetében is szándékoznak véghezvinni a közeljövőben.

Érdekesség, hogy a 2000 évvel ezelőtt a jeruzsálemi Templom-hegyhez tartó zarándokok által leginkább frekventált útvonal mentén talált mécses kanóca is szokatlanul jó állapotban előkerült a helyszínen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár