2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A korai iszlám időszak mécseskészítő műhelyét tárták fel Izraelben

2020. december 14. 13:42 MTI

A korai iszlám korából származó olajmécseseket, mécsesformákat és égetőkemencét, egy olajmécseseket készítő műhely maradványait találták meg Észak-Izraelben, a Kinneret-tó partjánál fekvő Tibériásban folytatott ásatáson.

Hatalmas mennyiségű jó állapotú leletanyag

Az ásatások egyik fontos lelete tíz, teljesen épen megőrződött mécsesforma, egy kemence és több ép, fel nem használt olajmécses, melyeket különféle geometriai és virágmintákkal díszítettek.

A feltárás során megtalált formák rávilágítanak a korabeli kézművesség módszereire. Az egyik formába arabul az Istent jelentő Allah szót vésték.

Az Izraeli Múzeum laboratóriumaiban konzerválták, és a múzeumban az olajlámpások ókori csodájára is emlékeztető hanuka ünnepén közszemlére teszik ezekben a napokban a ritka, mintegy ezer évvel ezelőttről, a korai iszlám korból származó leleteket, amelyeket a Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói találtak meg Tibériáson.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) közreműködésével 2020 nyarán végzett feltáráson olyan mennyiségben, minőségben és épségben bukkantak ezekre a különleges tárgyi emlékekre, ami lehetővé teszi a térség lakosságának jobb megismerését a Kr. u. 7.-től a 11. századig terjedő időben, az Omajjádok, az Abbászidák és a Fátimidák korában.

Az ásatás során főleg lakóépületek maradványait tárták fel, valamint mellettük olyan vízelvezető csatornákat és kemencéket fedeztek fel, amelyeket könnyűipari célokra, elsősorban agyagból készült olajmécsesek gyártásához használhattak.

A leleteket a súlyos, 11. századi földrengések által elpusztított épületek romjai között találták meg. Az ásatást vezető régészek szerint olyan életstílust jeleznek a maradványok, amelyben a kézművesek és műhelyeik a város szerves részei voltak, nem telepítették őket az iparnegyedet elkülönítő városrészekbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár