2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Ekevasat szúrtak a Bulgáriában eltemetett "vámpír" mellkasába

2014. október 13. 11:04

Ekevasat szúrtak annak a vámpírnak tartott férfinak a mellkasába, akinek a csontvázát Bulgáriában találták meg bolgár régészek. A 40-50 év körüli férfi minden bizonnyal szokatlan körülmények között halt meg.

A "vámpírsírt" az ókori trák város, Perperikon területén, a görög határ mellett, Bulgária déli részén tárta fel Nikolaj Ovcsarov bolgár régész.

A Kardzhalitól 15 kilométerre északnyugatra található, 470 méter magasan elterülő Perperikon i.e. 5500 óta lakott, de csak húsz évvel ezelőtt fedezték fel. Feltehetően itt állt Dionüszosz temploma, területén korábban feltártak egy többemeletes palotát, egy erődítményt, egy szentélyt és több templomot is.

A múlt héten egy középkori vámpírsírra bukkantak. "Kétség sem férhet hozzá, hogy ismét egy vámpírok elleni óvó rituáléval van dolgunk" - magyarázta Ovcsarov, hozzátéve, így akarták megakadályozni, hogy a halott felkeljen sírjából és rettegésben tartsa az élőket. "Ezt általában olyan emberek esetében alkalmazták, akik szokatlan körülmények között haltak meg, például öngyilkosok lettek" - fejtette ki.

Ásatások Perperikon területén

A 40-50 év körüli férfi mellkasából ekevas állt ki, bal lábszárcsontját pedig dereka mellé helyezték. A 13. század második feléből származó temetkezés kísérteties hasonlóságot mutat a szozopoli leletekkel (ezekről itt és itt írtunk). Bozsidar Dimitrov, a szófiai Nemzeti Történeti Múzeum igazgatójának tájékoztatása szerint eddig nagyjából száz hasonló temetkezést tártak fel a kelet-európai ország területén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár