Hitler elfeledett szövetségesei

Andersent ünnepelte Kecskemét

2005. április 4. 13:45

Kiállítással, és az életmű rövid bemutatásával emlékeztek szombaton Kecskeméten, a világot a meséivel elbűvölő dán íróra, Hans Christian Andersenre, aki 200 évvel ezelőtt, 1805. április 2-án született.

Korábban


Andersen-évfordulót ünnepelnek Dániában

Szegény családból származott Hans Christian Andersen, de volt benne becsvágy és elhivatottság. Ennek köszönhette a 200 éve született író, hogy halhatatlan mesehőséhez, a rút kiskacsához hasonlóan tündöklő alakjává vált a világirodalomnak, s királyává a mesék műfajának.

Andersen

"Andersen irodalmi munkássága az egész világot körbe öleli, ezért a világ ma a legismertebb dánra emlékezik" - mondta Hans Michael Kofoed-Hansen, Dánia magyarországi nagykövete, aki a kiállítást megnyitotta a Dán Kulturális Intézetben. A nagykövet szerint Andersennek nem volt honvágya, sokkal inkább "külvágyban" szenvedett, mert 29 alkalommal hagyta el Dániát, hosszabb rövidebb utazásokat téve Európában. A meseíró 1841-42-ben egészen Törökországig jutott, majd hajóval utazott visszafelé, amikor Baján és Pest-Budán is megállt. Naplójában megemlékezett a "hosszúbajuszú" magyarokról is.

 

A nagy utazás volt a kiindulópontja a kiállított kerámiáknak és képeknek. Holm Mortensen és Helle Bovbjerg kerámiái, valamint Viggo Lyne Larsen festményei Kecskeméten készültek. A három művész március 1-jén érkezett a Nemzetközi Kerámia Stúdióba, ahol a kiállított tárgyakat elkészítették. A kerámiákon és a képeken a művészek sajátos, Andersen meséihez fűződő viszonyukat fejezték ki. Balogh László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke beszédében kiemelte, hogy "nekünk egy kicsit több jogunk van szeretni Andersent", mert a Kecskeméten működő Dán Kulturális Intézet az elmúlt évtizedben valóságos hidat épített ki a két nép között.

 

A megyei közgyűlés elnöke megemlékezett Petőfi Sándor feleségéről, aki 1857-ben először fordította le magyar nyelvre az első Andersen-mesét, mely után Magyarországot is meghódította A kis hableány, A rendíthetetlen ólomkatona, A hókirálynő, A rút kiskacsa és a többi történet. Hans Michael Kofoed-Hansen, Dánia magyarországi nagykövete az MTI-nek elmondta, hogy Andersen volt az első igazi európai polgár, és a dánoknak kötelességük a meseíró akaratának megfelelően, az európai népekkel a kapcsolatokat szorosabbra fűzni.

 

"Ezért törekszünk arra, hogy Magyarországgal is szorosan együttműködjünk, hiszen az Európai Unióban a kis országoknak össze kell fogni azokon a területeken, ahol közös érdekeik vannak" - tette hozzá a nagykövet. "Három olyan közös terület van, ahol Dánia és Magyarország nagyon hasonlít egymásra; a nagyon gazdag kultúra, az oktatás és az emberek mentalitása" - mondta.

 

(MTI)

2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!