2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A világháború legfontosabb kéme

2004. szeptember 29. 10:12

Roosevelt legszűkebb körének dolgozott

Kolbe Bernben
Kolbe rehabilitációját magánlevelezése és a titkosítás alól alig négy éve feloldott CIA-dokumentumok alapján kezdték meg. Egy francia történész, Lucas Delattre könyvet is írt a férfiról, "Fritz Kolbe: a második világháború legfontosabb kéme" címmel.


Kolbe fiatalon, alig 25 évesen, friss diplomával a zsebében került a Külügyminisztériumba. Dolgozott Madridban és Fokvárosban, majd visszahelyezték Berlinbe, ahol folyamatos nyomásnak volt kitéve, hogy lépjen be a náci pártba. Mivel ezt visszautasította, alacsonyabb beosztásba helyezték és megalázó, irodai segédmunkát végeztettek vele.


Eleinte tehetetlennek érezte magát a náci barbársággal szemben, 1941 novemberében azoban eltökélte: életét a nácik elleni harcnak szenteli. A náciellenes sebész, Ferdinand Sauerbruch estélyén ugyanis meghallotta, hogy a nácik feleslegesnek tekintik a mentális betegeket, és módszeresen ki akarják irtani őket.


Kolbe New Yorkban,
az Empire State Building tetején
Tudta, hogy az asztalán nap mint nap megforduló iratok rendkívül fontos információt hordoznak, és a szövet-ségesek nagyon nagy hasznukat vennék a Németország elleni hábo-rúban. Csak az volt a kérdés, hogyan juttassa ki az információt az ország-ból. Három év múlva érkezett el az idő: Kolbe rákerült azoknak a listá-jára, akik diplomáciai futárként szaba-don utazhattak.


Kolbe 1943. augusztus 1-jén két tömött bőrönddel lépett ki a Külügy-minisztérium ajtaján: mindkettő tömve volt szigorúan titkos dokumen-tumokkal. Bernbe utazott, ám a brit nagykövetségen tett látogatásán egyszerűen kinevették és elküldték. Nem így az amerikaiak, akik gyorsabban megértették, mennyit használhat Kolbe a szövetségeseknek.


A találkozók folytatódtak, és a dokumentumok oly értékesnek bzonyultak, hogy 1944-re az Egyesült Államok elnökén, Roosevelten kívül mindössze 10 embernek volt szabad látnia őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár