2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét meglepő tény a római nőkről

2019. december 16. 19:17 Múlt-kor

Az ókori Róma női lakói sok tekintetben hasonló kihívásokkal néztek szembe életük folyamán, mint napjaink lányai és asszonyai. Mit lehet azonban tudni a császárnék életéről? Volt-e lehetősége a nőknek a tanulásra? Elválhattak-e a római asszonyok férjeiktől?

A csecsemőszoptatás már a rómaiaknál is viták tárgya volt

A gazdag római nők általában nem szoptatták saját csecsemőiket, ehelyett dajkára bízták e feladatot – aki lehetett rabszolga vagy fizetett szabad jogállású nő is.

Soranus, egy Kr. u. 2. századi nőgyógyászati írás szerzője amellett foglalt állást, hogy a dajka teje lehet a szerencsésebb választás a szülést követő első napokban – az anya fáradtsága miatt –, azonban ellenezte a gyermek kérésre történő szoptatását, valamint már hathónapos kortól javasolta a szilárdabb táplálék, mint például a borba áztatott kenyér bevezetését a baba étrendjébe.

Soranus emellett kiemelte a görög dajkák azon előnyét, hogy már csecsemőkorban elkezdhetik tanítani anyanyelvüket a gyermeknek.

Soranus azonban meglehetősen egyedül volt az anyatejjel kapcsolatos véleményével a római orvosok közt.

Többségük szerint az édesanya teje a legjobb választás mind a gyermek egészsége, mind erkölcsi fejlődése szempontjából – utóbbit arra alapozták, hogy a szolgálónő tejével a szolgalelkűséget is átadhatja az újszülöttnek.

Ugyanezen férfiak azt is gondolták, a saját gyermeküket nem szoptató anyák lusták, hiúak és csupán a saját testükkel törődnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: historyextra.comAz idősebb Julia fejszobra (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: PinterestAz úgynevezett vindolandai táblák egyike, amelyen Claudia Severa egy születésnapi ünnepségre hívja meg Sulpicia Lepidinát (kép forrása: Wikimedia Commons)Livia, Augustus császár harmadik feleségének márványszobra (kép forrása: fineartamerica.com)Messalina császárné Hans Makart 19. századi festményén (kép forrása: ancient-origins.net)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár