2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lenyúzott bőrére írva olvasható egy 19. századi francia férfi kalandos élete

2021. március 25. 16:35 Múlt-kor

Egy, a 19. században élt francia férfi lenyúzott és egy londoni gyűjteményben őrzött, erősen tetovált bőrét vizsgálták meg első alkalommal tudósok, az eredmények egyedi betekintést nyújtanak a férfi életébe.

Preparált tetoválások

A 19. században nem volt ritka, hogy orvosi különlegességekként megőrizzék emberek tetovált bőrének darabjait – különösen, ha azok egzotikus kultúráktól, például a Csendes-óceán szigeteinek különböző őslakos népeitől származtak (az új-zélandi maorik tetovált arcú fejeit, amelyek egyébként szakrális jelentőséggel bírnak például volt, hogy kuriózumként árulták is Európában).

Emellett – mivel az európai kultúrkörben a tetoválásokat a bűnözéssel azonosították – orvosi tanulmányozásra szolgáló példányokként is szokás volt megőrizni a tetoválásokat. Csak a londoni Wellcome Gyűjteményben például 300-nál is több tetovált bőrfelületet őriznek, amelyek „tengerészektől, katonáktól, gyilkosoktól és bűnözőktől” származnak.

A legújabb tanulmány alanya azonban nem egy kisebb bőrfelület néhány mintával: egy ember teljes elülső felének lenyúzott bőréről van szó, amelyet a bokától a fejtetőig lehántottak, az arcot és a füleket is beleértve.

A nemi szervek bőrét azonban nem tartalmazza a különös példány, ami eleinte megnehezítette az illető nemének megállapítását a kutatók számára. Mivel azonban nők ilyen mértékben ritkán tetováltatták magukat ekkoriban, valószínűbbnek tűnt, hogy egy férfi bőréről van szó. Habár nincs nőies mellekre utaló nyom, egyúttal arcszőrzet sem található a megőrzött bőrön. A tudósokat végül a férfias mintájú kopaszodás jelei győzték meg arról, hogy valóban hímnemű egyén bőrével van dolguk.

E bizarr orvosi emlék az egyetlen ismert példa Európában egy teljes emberi test tetoválásainak ilyen formában történt megőrzésére. Hasonló esetek Japánból ismertek, ahol a tetoválást a 19. században betiltották, és kizárólag úgy volt rá törvényes lehetőség, ha az illető beleegyezett abba, hogy halálát követően az orvostudománynak adományozza bőrét.

A francia férfinak mind képes, mind szöveges tetoválások vannak mind végtagjain, mind törzsén – bizonyára ezért döntöttek annak idején úgy, hogy az egészet eltávolítják és tartósítják. Hastájékán, nemi szerve felett a csupa nagybetűs „BONHEUR”, azaz „boldogság” szó olvasható, így a kutatók elnevezték az ismeretlen férfit Monsieur Bonheurnek.

Bárki is távolította el a férfi bőrét, rendkívül szakszerű munkát végzett. Mindössze két részletben sikerült végrehajtania a műveletet, a korabeli boncolásoknál bevett minta szerint. A kutatók CT-vizsgálatokkal is megerősítették, hogy kizárólag a bőr került eltávolításra, a minta egyéb szövetet nem tartalmaz. A bőr vágott széleit, köztük a „BONHEUR” felirat középső részét aztán újra összevarrták, hogy egységes képet adjanak. Az eljárást olyan személy kellett, hogy végrehajtsa, aki orvosi képzettséggel és tapasztalattal is rendelkezett.

Ezután azonban a bőrt széleinél szögekkel egy fa laphoz rögzítették, és lószőrt tömködtek alá, hogy térbeliséget adjanak neki. E munka már meglehetősen durva volt a precíz eltávolításhoz képest, és arra utal, hogy anatómiai preparálás helyett sokkal inkább látványosságként való mutogatásra szánták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az oszlophoz láncolt alakA férfi új nevét adó hastetoválása

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár