2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Björn Ulvaeus ABBA-tag csak töredékesen emlékszik világraszóló sikereikre

2020. április 25. 14:26

75 éve, 1945. április 25-én született Björn Christian Ulvaeus svéd énekes, dalszövegíró, az ABBA oszlopos tagja, aki oroszlánrészt vállalt a svéd együttes sikereiben. Miután az együttes abbahagyta a közös munkát, társával, Benny Anderssonnal még számos további zenei produkciót hoztak tető alá.

A Göteborgban született Björn hat esztendős volt, amikor családjával az Északi-tenger partjáról a Balti-tenger partjára, a kelet-svédországi Västervik kisvárosba költöztek, ahol gyermekéveit töltötte. Az ötvenes évek közepén szeretett bele a rock and roll és a skiffle zenei stílusokba, miután pedig megkapta élete első gitárját, már nem volt megállás. Bár szülei az üzleti és jogi pálya felé terelték, a fiatal életét egyre inkább a zene töltötte be.

A hatvanas években a West Bay Singers együttes tagja volt. 1963-ban beneveztek egy, a svéd rádió által megrendezett tehetségkutató versenyre, amelyet meg is nyertek. Ennek köszönhették, hogy a dalszerző és kiadó Stig Anderson és partnere, Bengt Bernhag által alapított Polar Music lemezkiadó vállalat felfedezte őket. A Hootenanny Singers névre átkeresztelt banda tagjai a hatvanas évek legnépszerűbb svéd előadóművészeivé váltak. Zenéjük különleges egyvelege volt a popnak, a beatzenének, a népzenének és a countrynak.

A katonai szolgálatát letöltő, majd Stockholmba költöző, egyre inkább a dalszövegírás felé orientálódó Ulvaeus 1966-ban találkozott Benny Anderssonnal, aki akkoriban Svédország elsőszámú popegyüttese, a The Hep Stars tagja volt. Első közös szerzeményük az Isn’t It Easy To Say című dal volt, 1970-től pedig duóként dolgoztak együtt. Idővel csatlakoztak hozzájuk menyasszonyaik, Agnetha Fältskog és Anni-Frid Lyngstad. Björn és Agnetha 1971. július 6-án keltek egybe, míg társaik boldogító igenjére még hét évet kellett várni. Az Ulvaeus-családban 1973-ban, majd 1977-ben jött a gyermekáldás.

Az ABBA svéd euródiszkó együttest 1972-ben alapították meg (a nevet 1973-tól, a tükrözött B betűt 1976-tól használták), világszerte ismertté két évvel később váltak, amikor a Waterloo című dallal megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált. Az ABBA szó egyébként a tagok keresztneveiből tevődik össze. 1974-től nem volt megállás, Európa-, majd világszerte turnéztak, és sorra jöttek ki az albumaik, amelyeken olyan klasszikusok szerepeltek mint a Dancing Queen vagy a Mamma Mia. 1976-ban született meg a Fernando, majd a Knowing Me, Knowing You, amely öt hétig volt az első az angol toplistán. 1977-től élvezhetjük a Take a Chance On Me dallamait, míg a Chiquitita, valamint a Voulez-Vous számok 1979-ben jelentek meg. Később érkezett a Gimme! Gimme! Gimme!, az I have a Dream, a Super Trouper, majd a Winner Takes It All.

1979-ben Björn és Agnetha elváltak (Benny és Anni-Frid pedig egy évvel később követte példájukat), de a közös munka továbbfolyt, egészen 1982-ig, amikor elérkezett az ABBA utolsó éve. A közös zenélést azért hagyták abba, mert úgy érezték, a világ zenei ízlése változóban volt. „Megváltozott a világ és ezzel együtt az ízlés, a divat. Amikor ennek első jelét észrevettük, azonnal úgy döntöttünk, hogy befejezzük. Nincs sajnálatra méltóbb dolog annál, ha egy csapat erőlködik és nem érti meg, hogy elment az idő a fejük felett” – emlékezett vissza néhány évvel ezelőtt Andersson. Legjobb éveikben egyébként a több száz milliós lemezeladással Volvo-szintű bevételt biztosítottak Svédország kincstárának, az autómárka után a skandináv ország legkelendőbb exportcikkévé váltak.

Az 1981-ben újranősülő Björn és Benny ekkor már többet akart, másfelé kacsingattak, így új, közös munkába kezdtek: a Chess (Sakk) című, a hidegháború elején játszódó, szerelmi háromszöget bemutató musicalen 1983 óta dolgoztak Tim Rice dalszövegíróval. 1984-ben jelent meg lemezen, majd két év múlva bemutatták a Broadwayn. 1990-ben új musical írásába kezdtek, ám azt már anyanyelvükön. A Kristina från Duvemåla (Kristina Duvemålából) című musical 1995-ben mutatkozott be, és az előző szerzeményükhöz hasonlóan nagy sikere volt.

1999-ben indult útjára a Mamma Mia! musical, ami minden idők egyik legsikeresebb előadásává vált. Több mint 65 millió ember látta, és már több mint négymilliárdos bevételt hozott. 2014 óta a Madách Színházban is megnézhető. A számos díjat bezsebelő Ulvaeus és Andersson páros dolgozott együtt Aviciival is, akivel a 2013-as Eurovíziós Dalverseny himnuszát írták meg közösen.

Ulvaeus – aki feltűnt a 2008-ban bemutatott Mamma Mia! filmváltozatban is – manapság sem pihen, 2002 óta a Noteheads nevű számítástechnikai cég társtulajdonosa. Miután egyik gyermekét egy alkalommal kirabolták, az egykori ABBA-tag nagy kampányba kezdett, hogy visszaszorítsák a feketegazdaság egyik legnagyobb támogatójának nevezett készpénzt, amely véleménye szerint az elkövetett bűncselekmények zöméért felelős. A saját elmondása szerint hosszútávú memóriavesztésben szenvedő Ulvaeus az ABBA világraszóló sikereire csak töredékesen emlékszik.

Az évtizedek óta aktuális, örök és soha ténylegesen meg nem válaszolt kérdésre, miszerint „mikor fog újra feltámadni az ABBA?”, még mindig nincsen pontos válasz. Az egykori tagok ígérgetnek, a rajongók reménykednek. Talán 2020 lesz az áttörés éve.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Agnetha Fältskog és Björn UlvaeusA Hootenanny Singersben (elöl)Egy kanadai fellépésük alkalmával (1979)A Mamma Mia! musical 2008-as bemutatóján (Björn jobbról a második, szemüvegben)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár