2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerült Velence legrégebbi látképe

2020. január 7. 13:57 MTI

Egy Velence történetét kutató tudós egy korabeli útleírás kéziratában a város 14. századi látképére bukkant, amely az eddigi legrégebbi ábrázolása lehet.

Sandra Toffolo, a skóciai St. Andrews Egyetem kutatója Velence reneszánszkori történetével foglalkozó, hamarosan megjelenő könyvéhez (Describing the City, Describing the State. Representations of Venice and the Venetian Terraferma in the Renaissance) végzett kutatásokat. Ennek során találta meg a látképet, amely az 1350-es évekből származik.

A phys.org tudományos portálon ismertetett kutatás szerint a kép egy kézirat része, amelyben az olasz Niccolò da Poggibonsi röviddel hazatérése után beszámolt útjáról.

1346 és 1350 között tett zarándokútja érintette Velencét is: a város leírása mellé egy tollal készült rajzot is mellékelt.

A Velence reneszánszkori történetével foglalkozó Toffolo szerint a kéziratban talált rajz minden eddig ismert velencei látképnél régebbi. A kutató 2019 májusában a Firenzei Nemzeti Könyvtárban végzett kutatómunka során fedezte fel a rajzot.

Ennél korábbi időszakból csak térképek állnak rendelkezésre Velencéről. Fra Paolino ferences szerzetes 1330 táján készített térképet a városról.

Toffolo szerint a képen felfedezhető tűszúrásnyomok arra utalnak, hogy annak idején másolták is a látképet, s ezért széles körben ismertté válhatott.

A kutató hozzátette, hogy számos kéziratban és korai nyomtatott könyvben szerepelnek a látkép alapján készült ábrázolások Velencéről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár